MEDENA JABOLČNO-SKUTNA TORTICA

jabolcno medena tortica.jpg
Za 12 tortic ali klasično torto premera 24 – 26 cm
 
Testo - biskvit:
5 jajc 
6 dag sladkorja 
4 dag medu
2 dag olja
8 dag moke
7 dag mletih orehov
za noževo konico pecilnega praška

Nadev:
300 g jabolk
3 žlice vode
2 žlici limoninega soka
2 žlici tekočega medu
70 g rozin
cimetov sladkor po okusu
limonin sladkor po okusu

Nadev 2:
350 g pretlačene skute
4 žlice kisle smetane
2 žlici tekočega medu
2 žlički limoninega soka

Dekoracija:
2 jabolki

Priprava
Testo: Rumenjake ločimo od beljakov in jih umešamo s polovico sladkorja. Iz beljakov stepemo sneg. Proti koncu stepanja mu dodamo drugo polovico sladkorja. Rumenjakom primešamo med in olje. Narahlo primešamo še sneg in moko z mletimi orehi ter pecilnim praškom. Testo namažemo na papir za peko in spečemo. Pečen in ohlajen biskvit z okroglim modelčkom razrežemo na kroge (ti bodo posamezne plasti tortice).

Nadev 1: Jabolka olupimo, odstranimo peške in jih na tanko narežemo. V kozici jih skupaj z dodatkom vode, limoninega soka in dveh žlic medu dušimo pribl. 10 minut. Dodamo rozine ter cimetov sladkor. Zmešamo in pustimo, da se nadev ohladi.

Nadev 2: Skuto, kislo smetano, med in limonin sladkor zmešamo v gladko zmes.

Sestava tortice: Pri sestavljanju enoporcijskih tortic si lahko pomagamo s kovinskimi valji oziroma modeli. Za vsako tortico potrebujemo dve plasti biskvita. Spodnjo plast pokapljamo s tekočino, ki je ostala od dušenja jabolk. Namažemo z dvema tretjinama skutnega nadeva, nanj naložimo še jabolčni nadev. Pokrijemo z drugo polovico biskvita. Preostali skutni nadev namažemo po vrhu. Tortice postavimo v hladilnik, da postanejo sočne. Pred serviranjem na vrh vsake položimo rezino flambiranega jabolka. Okrasimo še z jabolčnim čipsom in ponudimo.

Recept so pripravili študentje BIC Ljubljana, Višje strokovne šole.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: