RAČJE PRSI Z GRAHOVIM PIREJEM IN PORTUGALKINO OMAKO

RACJEPRSI

(za 4 osebe)

Sestavine:
2 kosa račjih prsi
sol, poper
maslo

Grahov pire z meto:
600 g svežega ali zamrznjenega graha
majhen šopek sveže mete
50 g surovega masla
sol, poper

Omaka iz portugalke:
4 žlice oljčnega olja
160 g šalotke
80 g sladkorja
120 ml rdečega vinskega kisa
600 ml portugalke (vino)

Priprava

Račje prsi: Pečico ogrejemo na 200 °C. Račje prsi prešpikamo z vilicami, solimo in popramo na obeh straneh ter jih položimo v toplo ponev s kožo navzdol. Pečemo približno 3 do 4 minute, da se maščoba raztopi in se koža hrustljavo zapeče do zlatorjave barve. Račko obrnemo in na hitro popečemo še na drugi strani (približno 30 sekund). V ponev dodamo malo masla, račko obrnemo na kožo in začnemo polivati z raztopljenim maslom. Damo v pečico in pečemo 6 do 8 minut. Odstranimo iz pečice in pustimo meso počivati 3 do 4 minute, preden ga narežemo na rezine in postrežemo.

Pire: V lonec vrele vode damo grah in ga kuhamo do 7 minut. Meto osmukamo in liste narežemo na fine trakce. Dodamo jih zadnjih 5 sekund kuhanja, le za toliko, da se zmehčajo. Odcedimo in pretresemo v mešalnik. Dodamo maslo, rahlo solimo in popramo. Nežno miksamo pri nizkih obratih nekaj sekund, da ostanejo koščki graha še celi.

Omaka: V ponvi segrejemo olje in dodamo fino sesekljano šalotko. Ko postekleni (ne sme se obarvati), dodamo sladkor. Ko se raztopi, dodamo vinski kis in portugalko ter pustimo vreti toliko časa, da tekočina precej povre in omaka dobi sirupasto konsistenco. Solimo in popramo.

Zaključevanje krožnika: Na ogret krožnik položimo rezine hrustljavo pečene račke, dodamo žličnike grahovega pireja z meto in omako (lahko posebej v omačnici). Ponudimo.

Recept so pripravili v Gostilni Müller v Črnomlju. Še več njihovih odličnih receptov za pripravo martinovih jedi pa objavljamo v novembrski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: