KOSTANJEVA STRJENKA Z JURKINO PENO

KOSTANJEVA STRJENKA

(za 4 osebe)

Kostanjeva strjenka:
2 jajci
50 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
1 dl mleka
2 lista želatine
150 g kostanjevega pireja
150 g sladke smetane
rum
cimet

Jurkina pena:
2 dl mošta ali vina iz aromatičnega grozdja jurke
20 g rjavega sladkorja
klinčki
cimet
ingver
3 listi želatine
2 dl sladke smetane

Priprava

Kostanjeva strjenka: Rumenjaka in polovico sladkorja umešamo. Dodamo mleko in stepamo nad soparo (vodna kopel), da se zgosti in speni. V vročo zmes dodamo namočeno želatino in narahlo premešamo, da se raztopi. Dodamo kostanjev pire, kanček ruma in cimeta po okusu ter premešamo. Ko se ohladi do mlačnega, primešamo stepeno sladko smetano in sneg iz beljaka, v katerega smo vtepli drugo polovico sladkorja. S kremo napolnimo poljubne modelčke, ki smo jih pred tem oplaknili s hladno vodo, in jih postavimo na hladno, da se strdi. Strjenko zvrnemo na ohlajen krožnik, dodamo žličnik jurkine pene in po želji kakšen cel karameliziran kuhan kostanj ter ponudimo.

Jurkina pena: Mošt ali vino kuhamo s sladkorjem in dodanimi dišavnicami (klinčki, cimet, malo ingverja) na temperaturi blizu vrelišča, da ohranimo arome. Precedimo, dodamo namočeno želatino, premešamo in ohlajamo do mlačnega. Primešamo stepeno sladko smetano in takoj uporabimo (ali pa postavimo na hladno).

Sladico so pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci v sodelovanju z gospodarstvom v Gostilni Park (Zdravilišče Radenci) ter pod mentorstvom učitelja kuharstva Dušana Zelka, vodje kuhinje v zdravilišču Boštjana Rožanca in slaščičarja Zorana Vukana. Več njihovih receptov za pripravo martinovih jedi objavljamo v novembrski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: