KOSTANJEVA JUHA Z JURČKOVO ROLICO

KOSTANJEVAJUHA

(za 6 oseb)

Kostanjeva juha:
olje
1 čebula
1 strok česna
7 dl jabolčnega soka (Vipi)
7 dl vode
0,5 kg olupljenega pečenega kostanja
0,5 kg jušne zelenjave (korenje, por, gomoljna zelena,...)
sol, poper

Jurčkove rolice:
olje
1 čebula
4 celi jurčki (z Jelovice)
2 dl sladke smetane
sol, poper
6 trakov listnatega testa (6x20 cm)

Kostanjevi mošnjički:
6 kuhanih kostanjev
6 rezin suhega vratu
porovi laski

Priprava:
Juha: Na olju popražimo sesekljano čebulo in česen, zalijemo z jabolčnim sokom in vodo. Dodamo pečen in olupljen kostanj ter narezano jušno zelenjavo, začinimo in kuhamo slabo uro. Ko je zelenjava zmehčana, juho spasiramo s paličnim mešalnikom in jo še 10 minut kuhamo. Nato jo precedimo skozi drobno cedilo.

Rolice: Na olju popražimo narezano čebulo do zlatorumene barve. Dodamo na lističe narezane jurčke in mešamo, da vsa tekočina izhlapi. Dodamo sladko smetano, začinimo in kuhamo, da se zgosti. Zmes spasiramo s paličnim mešalnikom (ne čisto do konca, naj ostanejo še vidni koščki jurčkov).
Trakove listnatega testa navijemo na tulce za šamrole in jih ocvremo v vročem olju, da postanejo mehurčkasti in zlatorjavi. Testene tulce nadevamo z jurčkovo kremo.

Mošnjički: Vsak kuhan in olupljen kostanj ovijemo z rezino suhega vratu in povežemo v mošnjiček s porovimi laski (por na tanko narežemo). Nadevane jurčkove rolice in kostanjeve mošnjičke pečemo približno 6 minut v pečici, ogreti na 200 do 250 °C.

Zaključevanje krožnika: V globoke krožnike za juho položimo jurčkovo rolico, nanjo kostanjev mošnjiček in zalijemo s kostanjevo juho. Dodamo še kanček sladke smetane in ponudimo.

Juho sta v okviru otvoritvene večerje Okusi Radol'ce pripravila Gostišče Tulipan iz Lesc in Joštov hram iz Podnarta.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: