SARMA S KISLO SMETANO IN HRENOM

Sarma

(za 10 oseb)

Sestavine:
1 glava kislega zelja
500 g narezanega kislega zelja

Nadev:
olje
150 g čebule
150 g prekajene slanine
600 g mlete govedine ali svinjine (ali vsakega pol)
100 g riža
1 jajce
sol
poper
nekaj vejic peteršilja

Omaka:
0,5 dl olja
ščepec sladkorja
70 g moke
50 g čebule
mleta rdeča paprika
lovor
15 g paradižnikove mezge

Dodatek:
1 dl kisle smetane
sveže nariban hren

Priprava:
Zeljne liste odrežemo od glave. Srednjo žilo izrežemo ali potolčemo, da list lahko zvijamo.
Za nadev na olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo sesekljano slanino, prepražimo in dodamo mleto meso. Prepražimo. Dodamo malo prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajce, poper, sol in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo. Na vsak zeljni list položimo žlico nadeva. Od strani preložimo list proti notranjosti in zvijemo v sarmo.
Paradižnikovo omako pripravimo tako, da na olju zarumenimo sladkor. Nato dodamo moko in sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo in lovor, prilijemo malo vode ter razkuhamo.

Na dno lonca položimo plast narezanega kislega zelja in nanj položimo eno zraven druge pripravljene sarme. Po vrhu razprostremo ostanek narezanega kislega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice. Pokrijemo in dušimo približno eno uro. Nato prilijemo pripravljeno paradižnikovo omako. Vse skupaj naj počasi vre toliko časa, da se zelje zmehča.

Sarmo lahko za spremembo ponudimo s kančkom kisle smetane in sveže naribanega hrena.

Sarmo so pripravili na SREDNJI ŠOLI ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM MARIBOR. V januarski številki revije Pet zvezdic objavljamo še njihova recepta za pripravo kurje obare ali ajmohta in pohorskega piskra.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: