MANDLJEVA POTICA S PINJOLAMI

mandljeva potica

Testo:
500 g moke
sol
40 g kvasa
1 dl mleka
80 g sladkorja
100 g masla
3 rumenjaki
limonin sladkor
pomarančni sladkor
sok 1 pomaranče
sok 1 limone

Nadev:
80 g masla
2 jajci
70 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
1 pomarančni sladkor (Kotanyi)
40 dag mandljev
70 g pinjol
sok pomaranče in limone
1,5 dl sladke smetane

Priprava:

Testo: Moko presejemo in ji primešamo ščepec soli. Iz kvasa, toplega mleka, malo moke in žličke sladkorja pripravimo kvasec. Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake in sladkor, limonin ter pomarančni sladkor in še mešamo, da zmes naraste in se sladkor stopi.
Moki primešamo kvasec, umešano zmes ter pomarančni in limonin sok. Pregnetemo in pustimo, da testo vzhaja. Nato testo razvaljamo, premažemo z nadevom, potresemo s pinjolami in zvijemo. Potico pustimo ponovno vzhajati v modelu. Pred peko jo prebodemo in premažemo z jajcem. Pečemo na 180°C, približno 1 uro. Natančen čas pečenja je odvisen od debeline potice.

Nadev: Maslo penasto umešamo, mu dodamo rumenjaka, polovico sladkorja, vanilin in pomarančni sladkor ter še mešamo, da dobimo gosto penasto zmes. Posebej stepemo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli drugo polovico sladkorja. Umešanim sestavinam dodamo mlete mandlje, pražene pinjole, pomarančni in limonin sok ter narahlo primešamo sneg in stepeno sladko smetano.

Namig: To potico lahko poimenujemo tudi bela potica. Če želimo, da je nadev bolj viden, testo »obarvamo« rumeno z domačimi jajci ali jajci za peko.

Potico so pripravili študenti in mentorji v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Šentvidu (BIC Ljubljana). Še več njihovih idej za sladke dobrote malo drugače objavljamo v marčevski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: