MORSKE KOZICE S ČILI OMAKO IN »VROČIMI« KRUHKI

Morskekozice

(za 4 osebe)

Marinirane morske kozice:
200 g kozic (gamberi)
20 g oljčnega olja
sol s čilijem iz mlinčka
limonina lupina

Majonezna omaka čili–paprika:
2 rumenjaka
10 g gorčice
250 ml sončničnega olja
8 ml limoninega soka
sol
ščep sladkorja
beli mleti poper
1 sveži čili
30 g pekočega ajvarja

»Vroči» kruhki:
20 g kvasa
20 g sladkorja
500 g moke
280 ml vode
10 g soli
50 ml čili ekstra deviškega oljčnega olja
180 g sesekljanih pistacij
5 g sesekljanega rožmarina
drobljeni ali mleti čili

Priprava:
Marinirani gamberi: Majhne rakce pol ure mariniramo v oljčnem olju, ki smo mu dodali sol z mletim čilijem (iz mlinčka) in naribano limonino lupino.  Nato pripravimo nabodalca, ki jih ponudimo s pikantno majonezno omako in čili bombetkami, lahko za hladno predjed.

Majonezna omaka čili-paprika: Rumenjaka in gorčico z metlico dobro umešamo. Nato med stalnim mešanjem najprej po kapljicah vlivamo olje, ko se prične gostiti, pa v tankem curku, da nastane gosta majoneza. Dodamo sok limone, sol, ščep sladkorja, mleti beli poper in pekoči ajvar. Primešamo še čili, ki smo ga prerezali, mu odstranili semena in ga narezali na drobne kockice.

»Vroči» kruhki: Iz kvasa, sladkorja, treh žlic moke in mlačne vode pripravimo kvasec. Ko je dovolj vzhajan, iz vseh sestavim umešamo in zgnetemo gladko testo. Na toplem naj vzhaja pol ure. Na pomokani deski testo narežemo na 18 koščkov, ki jih pregnetemo in oblikujemo v buhteljčke ali žemljice. Pustimo jih vzhajati in spečemo.

Jed so pripravili dijaki SREDNJE GOSTINSKO TURISTIČNE ŠOLE RADOVLJICA pod mentorstvom Marije Arh Ivanšek. Še več njihovih zanimivih receptov za jedi s čilijem objavljamo v aprilski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: