SKUTINA »TORTA« S ŠPARGLJI

SKUTINA »TORTA« S ŠPARGLJI

Krhko testo:
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
1 žlička pecilnega praška
30 g vaniljevega sladkorja
nastrgana lupina 1 limone

Nadev:
750 g domače sladke skute
300 g kisle smetane
200 g špargljev
350 g jajc (7 kom.)
100 g sladkorja
30 g vaniljevega sladkorja
100 g medu
1 bio limona
60 g moke
100 g stepene sladke smetane

Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo in ga pokritega s plastično folijo damo na hladno za toliko časa, da se dobro ohladi.
Medtem pripravimo nadev. Skuto pretlačimo, ji dodamo kislo smetano in blanširane ter narezane šparglje. Jajca penasto stepamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, medom, in nastrgano limonino lupino, da narastejo. Primešamo pripravljeno skuto s smetano in šparglji, nato še moko in stepeno sladko smetano.
Testo razvaljamo 4 mm na debelo in ga položimo v pomaščen ali s peki papirjem obložen tortni model - ob robu naj sega do vrha modela. Napolnimo z nadevom, ki ga poravnamo. Torto pečemo pri 180 °C približno 50 minut, potem jo nežno vzamemo iz peči in nekoliko ohladimo, da se posede. Nato jo ponovno damo v pečico še za 10 minut. Ponudimo jo lahko toplo ali hladno.

Torto so pripravili dijaki Šolskega centra Šentjur pod taktirko mentoric Elizabete Paska Selić in Jane Kropec. Še več njihovih receptov za slaščičarske in pekarske izdelke s čemažem in šparglji objavljamo v majski številki revije Pet zvezdic.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: