ROGLJIČKI S SLIVOVIM NADEVOM

Slivovirogljicki

Testo:
500 g ostre bele moke
pol žličke soli
300 g masla (sobna temperatura)
20 g kvasa
30 g sladkorja
pribl. 150 ml mlačnega mleka
pribl. 150 ml mlačne vode

Nadev (slivov džem):
250 g narezanih sliv
100 g želirnega sladkorja

Priprava:

• Moko in sol damo v posodo in dodamo 60 g masla. Zdrobimo s prsti, tako da dobimo zmes, podobno finim krušnim drobtinicam. Vmešamo kvasni nastavek in sladkor. V sredino naredimo vdolbino, v katero hkrati vlijemo mlačno mleko in vodo. Mešamo z leseno kuhalnico toliko časa, da zmes postane gladka. Posodo pokrijemo in pustimo, da se testo hladi dve uri.

• Medtem na koščku papirja za peko preostali del masla razmažemo tako, da dobimo pravokotnik 12x20 cm. Prekrijemo ga s še enim kosom papirja in ohladimo.

• Na pomokani mizi razvaljamo testo v pravokotnik 18x35 cm. Na testo položimo ohlajeno maslo – prekriva naj zgornji dve tretjini testa. Spodnjo tretjino testa (brez masla) preklopimo prek srednje tretjine z dodanim maslom. Nato preklopimo še zgornjo tretjino testa z dodanim maslom . Z roko dobro stisnemo robove testa, da maslo ne bi ušlo ven. Vse skupaj zavijemo v peki papir in damo v hladilnik za pol ure.

• Testo z maslom vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 18x35 cm. Nato ga ponovno preklopimo v tri dele. Robove stisnemo z roko. Testo zavijemo v papir in ga hladimo nekaj ur, da postane dovolj čvrsto za valjaje in oblikovanje.

• Testo razvaljamo v krog in ga razrežemo na 12  trikotnikov, ki jih na sredini polnimo s slivovim nadevom (skuhamo slivov džem). Oblikujemo rogljičke (trikotnik zvijemo), ki jih zložimo na pomaščen pekač in pustimo pol ure, da vzhajajo.

• Rogljičke premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, toliko časa, da dobijo zlato-rjavo barvo. 

Recept so pripravili dijaki Šolskega centra Šentjur pod mentorstvom učiteljic Elizabete Paska Selić in Jane Kropec. V septembrski številki revije Pet zvezdic objavljamo še ostale njihove recepte za sladke jabolčne dobrote.

**********

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: