KOSTANJEVA TORTA Z JABOLKI IN MANDLJI

Kostanjevatorta

Testo:
150 g masla
150 g jajc (3 jajca)
100 g medu
lupina neškropljene limone
mleti cimet po okusu
50 g sesekljanih mandljev (ali lešnikov)
250 g moke z otrobi (celo pšenično zrno)
5 g pecilnega praška
200 g pretlačenega kuhanega kostanja
10 g vaniljinega sladkorja

Nadev:
250 g hrušk ali jabolk (kaša)
200 g pretlačenega kuhanega kostanja
50 g sliv (suhe ali sveže)
13 g vaniljinega sladkorja
100 g kostanjevega medu
lupina neškropljene limone
mleti cimet po okusu

Premaz:
80 g slivove marmelade

Posip:
100 g mandljev (lističi)

Priprava:
• Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake, med, nastrgano limonino lupino in cimet.
• Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg.
• K masi z maslom na rahlo primešamo 1/3 snega, dodamo sesekljane mandlje in presejano polnovredno moko s pecilnim praškom. Dodamo še preostali sneg in rahlo zmešamo.
• Polovico pripravljene mase vlijemo v pomaščen tortni model in do polovice spečemo.
• Pripravimo nadev iz jabolčne (ali hruškove) kaše, pretlačenega kuhanega kostanja in kaše iz svežih ali suhih sliv. Pomešamo in sladkamo s kostanjevim medom ter odišavimo z nastrgano limonino lupino in cimetom.
• Rahlo pečeno plast testa namažemo s slivovo marmelado in nadevamo s pripravljenim nadevom. Po vrhu naredimo mrežo, narejeno iz ostankov testa.
• Potresemo z mandljevimi lističi ali sesekljanimi lešniki in do konca spečemo v pečici.

Kostanjevo torto je pripravila strokovna učiteljica slaščičarstva Marija Horvat na Izobraževalnem centru Piramida Maribor. V novembrski številki revije Pet zvezdic objavljamo še več njenih receptov za pripravo sladic s kostanji.

**********

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: