KOSTANJEVA TORTA Z JABOLKI IN MANDLJI

Kostanjevatorta

Testo:
150 g masla
150 g jajc (3 jajca)
100 g medu
lupina neškropljene limone
mleti cimet po okusu
50 g sesekljanih mandljev (ali lešnikov)
250 g moke z otrobi (celo pšenično zrno)
5 g pecilnega praška
200 g pretlačenega kuhanega kostanja
10 g vaniljinega sladkorja

Nadev:
250 g hrušk ali jabolk (kaša)
200 g pretlačenega kuhanega kostanja
50 g sliv (suhe ali sveže)
13 g vaniljinega sladkorja
100 g kostanjevega medu
lupina neškropljene limone
mleti cimet po okusu

Premaz:
80 g slivove marmelade

Posip:
100 g mandljev (lističi)

Priprava:
• Maslo penasto umešamo, dodamo rumenjake, med, nastrgano limonino lupino in cimet.
• Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg.
• K masi z maslom na rahlo primešamo 1/3 snega, dodamo sesekljane mandlje in presejano polnovredno moko s pecilnim praškom. Dodamo še preostali sneg in rahlo zmešamo.
• Polovico pripravljene mase vlijemo v pomaščen tortni model in do polovice spečemo.
• Pripravimo nadev iz jabolčne (ali hruškove) kaše, pretlačenega kuhanega kostanja in kaše iz svežih ali suhih sliv. Pomešamo in sladkamo s kostanjevim medom ter odišavimo z nastrgano limonino lupino in cimetom.
• Rahlo pečeno plast testa namažemo s slivovo marmelado in nadevamo s pripravljenim nadevom. Po vrhu naredimo mrežo, narejeno iz ostankov testa.
• Potresemo z mandljevimi lističi ali sesekljanimi lešniki in do konca spečemo v pečici.

Kostanjevo torto je pripravila strokovna učiteljica slaščičarstva Marija Horvat na Izobraževalnem centru Piramida Maribor. V novembrski številki revije Pet zvezdic objavljamo še več njenih receptov za pripravo sladic s kostanji.

**********

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: