ČOKOLADNA LCHF TORTICA

LCHF_tortica

(LCHF = nizka vsebnost ogljikovih hidratov, visoka vsebnost maščob; ne vsebuje sladkorja in moke)

(za 4 monoporcijske tortice)

Biskvit:
130 g čokolade 72% kakava
160 g beljaka
80 g sladila Sukrin
100 g rumenjakov
130 g masla

Temna čokoladna krema:
250 g čokolade 72%
250 ml sladke smetane

Svetla čokoladna krema:
250 g mlečne čokolade brez sladkorja
250 ml sladke smetane

Priprava:
•Biskvit pripravimo tako, da beljake, ki smo jim dodali sladilo, stepemo v čvrst sneg. V posodi nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado. Odstavimo, dodamo najprej rumenjake, dobro premešamo, nato primešamo še pripravljen sneg. Vlijemo v model (, pomaščen in obložen s peki papirjem, in pečemo 10 minut na temperaturi 180°C. Biskvit ohladimo in izrežemo 4 kroge v velikosti ene porcijske tortice (premera 8 cm) in še 4 kroge, ki so v premeru 1 cm manjši od velikosti tortice.
•Temno čokoladno kremo pripravimo tako, da v posodi nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado in primešamo 100 ml tekoče sladke smetane. Ohladimo in vmešamo 150 ml stepene smetane.
•Svetlo čokoladno kremo pripravimo tako, da v posodi nad vodno kopeljo stopimo mlečno čokolado brez sladkorja in primešamo 250 ml smetane. Pripravljeno zmes pustimo ohlajati čez noč ter jo kasneje ponovno zmešamo.
•Tortico sestavimo v okroglem modelu (tulec) s premerom 8 cm. Najprej na dno položimo večjo plast biskvita, dodamo plast svetle čokoladne kreme in nanjo položimo manjšo plast biskvita. Prekrijemo s kremo iz temne čokolade. Sestavljeno tortico ohladimo. Pred postrežbo jo s čokolado posprejamo in okrasimo z belo čokoladno čipko.

Tortico so pod taktirko slaščičarke Urške Jan pripravili v slaščičarski delavnici Hotela in casinoja Mond v Šentilju (FOTO: Peter Irman). Še več njihovih receptov objavljamo v septembrski številki revije Pet zvezdic.

**********

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: