OREHOVA POTICA Z DATLJI

orehovazdatlji

Testo:
pol kocke kvasa Fala
2 dl mleka
45 dag bele moke
9 dag kisle smetane
7 dag masla
3 dag sladkorja
1 rumenjak
1 jajce
1,5 žličke soli

Nadev:
60 dag mletih orehov
2,5 dl sladke smetane
2 beljaka
18 dag sladkorja
0,5 dl ruma
15 dag datljev

1 jajce za premaz

Priprava:

•Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki v posodi električnega mešalnika (lahko pa testo zamesimo ročno). Dodamo vse ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

•Med vzhajanjem pripravimo nadev. Sladko smetano zavremo in z njo poparimo mlete orehe. Beljaka, ob postopnem dodajanju sladkorja, stepemo v trd sneg. V orehov nadev vmešamo rum in pripravljen sneg. Datlje narežemo na majhne koščke.

•Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z orehovim nadevom, po katerem posujemo koščke datljev. Testo zvijemo in potico preložimo v pomaščen model. Pustimo vzhajati.

•Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Prestavimo jo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 1 uro.

•Potico vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut v modelu. Nato jo obrnemo in zvrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice naj bo obrnjen proti krožniku). Pustimo, da se ohladi do konca, nato jo narežemo in ponudimo.

Recept je pripravil Fala slonček, še nekaj njegovih velikonočnih namigov pa objavljamo v marčevski številki revije Pet zvezdic.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: