SVEDRČKI S SLANINO IN ČEMAŽEVIMI CVETOVI

Cemazevisvedercki

Sestavine:
530 g bele moke
1,5 žličke soli
2 dl mleka
pol kocke kvasa Fala
40 g sladkorja
90 dag jogurta
1 jajce
2 rumenjaka
6 žlic olja

Nadev:
200 g prešane slanine (rezine)
pest čemaževih cvetov

Premaz:
1 jajce

Priprava:
•V posodo električnega mešalnika odmerimo moko in sol. V toplem mleku raztopimo kvas in sladkor, prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine, razen olja, in zamešamo testo. Med počasnim mešanjem postopoma dodajamo olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo kompaktno in gladko. Posodo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

•Vzhajano testo pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na dva večja kvadrata. Na enega položimo rezine slanine, posujemo z nasekljanimi čemaževimi cvetovi in prekrijemo z drugim delom testa. Razrežemo na približno 2 cm široke in 10 do 15 cm dolge trakove. Vsakega zavrtimo okoli svoje osi, da dobimo obliko svedrčka. Zložimo jih na pekač, premažemo s stepenim jajcem (po želji potresemo še z nekaj cvetovi) in damo ponovno vzhajati.

•Vzhajane svedrčke prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih pri 180 °C, od 10 do 15 minut, da se lepo obarvajo. Ponudimo lahko tople ali hladne.

Recept je za aprilsko številko revije Pet zvezdic prispeval Fala slonček. V rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo objavljamo poleg recepta za čemaževe svedrčke še recept za čemaževo zvezdo.

*********

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: