CASTAGNACCIO, TOSKANSKA KOSTANJEVA TORTA

Castagnaccio

Foto: Shutterstock

Sestavine:
250 g kostanjeve moke
350 – 400 ml vode
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
vejica svežega rožmarina
30 g pinjol
30 g orehov
30 g rozin
1 žlička soli
oljčno olje

Priprava:
1. Rozine namakamo v vodi približno 10 minut. Orehe narežemo na manjše koščke. Z vejice potrgamo lističe rožmarina. 

2. Kostanjevo moko presejemo v večjo skledo in ji med mešanjem postopoma dodajamo mlačno vodo. Ves čas mešamo z metlico, da dobimo gladko maso. Dodamo olje (nekaj ga prihranimo za na koncu), sesekljane orehe in cele pinjole, ki jih lahko pred tem malo popražimo. Nekaj orehov in pinjol shranimo za posip. Dobro premešamo in dodamo rozine, ki smo jih pred tem odcedili in stisnili, da so čim bolj suhe. Zopet dobro premešamo in dodamo še sol. Testo ne sme biti preveč gosto niti preveč tekoče (uravnavamo s količino dodane vode).

3. Okrogel pekač za pite premažemo z žlico oljčnega olja ali ga obložimo s peki papirjem.

4. V pekač zlijemo kostanjevo testo, ki ga posipamo s pinjolami, orehi in lističi rožmarina ter pokapljamo z oljčnim oljem.

5. Pečico segrejemo na 195-200°C. Torto pečemo približno 35 do 40 minut, odvisno od pečice. Opazujemo površino torte – pečena je takrat, ko se naredi skorja z razpokami in dobi lepo zlato-rjavo barvo. 

6. Počakamo, da se nekoliko ohladi in jo šele nato narežemo na kose. Postrežemo jo še toplo ali vsaj pri sobni temperaturi. Zraven lahko dodamo kepico skute (rikote) in malo medu.

Namigi: 
- Namesto rozin lahko uporabimo drugo suho sadje, namesto orehov pa mandlje.
- Če imamo rajše malo slajše pecivo, lahko v testo pred peko vmešamo še čajno žličko ali dve kostanjevega medu.
- Kostanjevo torto lahko hranimo v hladilniku tri do štiri dni. Zamrzovanje ni priporočljivo.

**********

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: