PECIVO S KLOBASO

Pecivosklobaso

Testo:
pol kocke kvasa Fala
15 g kislega testa Fala
1 dl mleka
400 g moke
90 g kisle smetane
1 jajce
20 g sladkorja
1,5 žličke soli
2 žlici olja

Nadev:
1,5 prekajene klobase za kuhanje
150 g mlečnega namaza s hrenom
1 jajce
2 žlici drobtin

Premaz:
1 jajce

Priprava:
● Kvas raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine, razen olja, in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

● Medtem skuhamo klobaso in ohlajeno narežemo na čim tanjše rezine. Hrenovemu namazu pa dodamo stepeno jajce in vmešamo drobtine.

● Vzhajano testo pregnetemo in pustimo kakšno minuto počivati. Nato ga razvaljamo na pravokotnik, premažemo s hrenovim nadevom in po njem enakomerno razporedimo rezine klobase. Obloženo testo tesno zvijemo. 

● Zavitek položimo v pomaščen okrogel pekač, postavimo ga bolj ob zunanji rob pekača. Med obema koncema naj bo še za dobro debelino zavitka praznega prostora (če imamo manjši pekač, odrežemo primeren del, ostanek pa spečemo kot zavitek). Na enem koncu zavitka (lahko začnemo na levi strani) s škarjami poševno zarežemo od vrha proti dnu in dobljeno rezino obrnemo navzgor ter pokrijemo prazen prostor med obema koncema zavitka. Nadaljujemo z rezanjem rezin s škarjami in vsako drugo ali tretjo obrnemo proti sredini pekača, vse ostale pa obrnemo le ob robu navzgor, dokler ne pridemo do polovice zavitka. Nato enako začnemo zarezovati na drugem koncu zavitka (torej na desni strani) in obračamo rezine v nasprotno smer, tako da ustvarimo lep vzorec (z leve in desne strani se na obeh koncih rezine združijo. Z razrezovanjem zaključimo na polovici, kjer smo pred tem končali.

● Oblikovano pecivo s klobaso pustimo vzhajati. Ko je dovolj vzhajano, ga premažemo s stepenim jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo 45 minut pri 175 °C.

Recept je za novembrsko številko revije Pet zvezdic prispeval Fala slonček :)

**********

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: