KVAŠEN ZAVITEK Z ROZINAMI

KVASENZavitek

Kvašeno testo:
330 g gladke pšenične moke (tip 500)
3 g soli
15 g kvasa
160 g toplega mleka
40 g margarine
40 g rumenjakov
28 g sladkorja
10 g vaniljevega sladkorja
nastrgana lupina pol limone
30 ml ruma

Nadev:
75 g masla
37,5 g sladkorja v prahu
5 g vaniljevega sladkorja
2 g nastrgane limonine lupine
10 g ruma
150 g jajc
40 g kristalnega sladkorja
400 g rozin
41 g drobtin 

Priprava:

Testo: Moko presejemo v skledo. Na en rob dodamo sol, na drugo stran nadrobimo kvas. Mleko in maslo segrejemo do 38°C, dodamo rumenjake, sladkor in dišave ter dobro premešamo. Vse skupaj vlijemo k moki in zamesimo gladko, nelepljivo testo. Oblikujemo ga v hlebček in pustimo vzhajati toliko časa, da naraste za polovico.

Nadev: Maslo nekoliko zmehčamo in ga začnemo stepati. Ko je dobro stepeno, dodamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupino in rum. Dobro premešamo in nato počasi dodamo rumenjake. V drugem kotličku iz beljakov in kristalnega sladkorja stepemo sneg.

Zaključevanje: Mizo pomokamo in razvaljamo testo. Celega namažemo z nadevom, potresemo z rozinami, po vrhu dodamo in razmažemo še sneg in potresemo z drobtinami. Zvijemo in zavitek večkrat prebodemo. Nato ga položimo v pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Zavitek pustimo še enkrat vzhajati, da naraste za polovico. Pečemo ga približno pol ure na 175°C. 

Zavitek in recept sta pripravili dijakinja Tadeja Povalej in mentorica Andreja Perčič z BIC Ljubljana. Zanj sta prejeli zlato medaljo na mednarodnem slaščičarskem tekmovanju Interslast 2018 v Tuheljskih Toplicah.

**********

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: