Testeni ptički

Testeni ptički

1 kg bele moke T 500
8 dag sladkorja
5 dag kvasa
4 do 5 dl mlačne vode ali mleka
1,5 dag soli
1 vaniljin sladkor
4 dag olja
3 dag margarine
1 jajce
limonina lupinica

jajce za premaz

Na sobno temperaturo ogreto moko presejemo v skledo, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasni nastavek (uporabimo malo vode ali mleka, žličko sladkorja in kvas, premešamo ter pokrijemo in počakamo 20 minut). Po krajšem mešanju dodamo ostale sestavine in ugnetemo gladko testo, ki ga damo (pokritega s folijo ali gosto krpo, da se ne naredi skorja) vzhajat za 45 minut. Vzhajanega še enkrat pregnetemo.

Vzamemo manjši kos testa, teže približno 5 dag. Z roko ga zvaljamo v svaljek, ki naj bo dolg za dve dlani. Oba konca svaljka naj bosta malo odebeljena. Svaljek nato zavežemo v vozelj. Oblikujemo glavo, za oči vstavimo sončnični semeni ali rozini, kljunček zarežemo s škarjami. Repek malo sploščimo in ga oblikujemo s škarjami, po želji s škarjami narežemo še peruti (če bodo ptički za otroke, se slednjim raje izognemo, ker znajo biti po pečenju ostri). Ptičke pustimo pokrite vzhajati. Vzhajane lahko z vodo ali razžvrkljanim jajcem pritrdimo na pletenico ali jih pečemo samostojno (približno 15 minut na 180 do 200 °C).

Tudi v eni izmed slovenskih pekarn so za Valentinovo pripravili testene ptičke. V marčevski številki pa lahko preberete novinarski prispevek na to temo.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: