Rižota s šparglji in škampovimi repki

Rižota s šparglji in škampovimi repki

Za 5-6 oseb:
700 g svežih špargljev
250 g škampovih repkov
350 g riža Carnaroli
85 g masla
4 žlice oljčnega olja
1 majhna čebula
1 dl belega vina
750 ml zelenjavne osnove (ali vode)
5 paradižnikov češnjevcev
1 majhna rumena paprika
sol, poper
parmezan

Sveže šparglje splaknemo pod hladno vodo in jih narežemo na manjše koščke (vršičke na dolžino približno 4 cm, stebla na 1 cm široke kolobarčke). Narezane šparglje na hitro (približno 5 minut) pokuhamo v vodi. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, shranimo za kasneje, nekaj špargljevih vršičkov pa shranimo za dekoracijo.
Na maslu in oljčnem olju do mehkega počasi prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Dodamo škampove repke, na drobno narezano rumeno papriko ter pražimo še nekaj minut. Primešamo riž, ki ga nekoliko popražimo. Dodamo prej na hitro pokuhane šparglje ter na polovice narezan češnjev paradižnik. Solimo in popramo po okusu, zalijemo z belim vinom ter vodo, v kateri so se pred tem kuhali šparglji in premešamo. Vse skupaj pošasi kuhamo in postopoma ter po potrebi zalivamo z zelenjavno osnovo ali vodo. Kuhamo dokler riž ni kuhan.
S pomočjo kozarčka ali zajemalke oblikujemo po tri manjše rižotine 'tortice' na porcijo. Potresemo s parmezanom in okrasimo s špargljevim vršičkom.


V aprilski številki revije Pet zvezdic objavljamo recept za Riževo tortico z divjimi šparglji in brancinovim „jadrom“, ki so ga pripravili v Restavraciji solni cvet, Sečoveljske soline. Objavljamo tudi izbor Špargelj vina 2011 - vina, ki se lepo podajo k špargljevim jedem in so jih izbrali sommelierji II. stopnje iz Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Prav tako lahko preverite, v katerih restavracijah se bodo v aprilu in maju odvijali kulinarični večeri na temo špargljev (Gastronomski zakladi Istre).

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: