Velikonočna potica

Velikonočna potica

Za testo potrebujemo:
50 dag moke
3 dag kvasa
2,5 dcl mleka
10 dag masla
2 žlici olja
4 žlica sladkorja
1 kavina žlička soli
4 rumenjaki 1 žlica ruma
naribana lupinica bio limone
nekaj kapljic limoninega soka

Za nadev potrebujemo:
30-40 dag mletih orehov
2 dcl sladke smetane
mleko po potrebi
4 dag masla
nekaj žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici medu
nekaj kapljic limoninega soka
1 žlica ruma
sneg 3 beljakov
10 dag rozin, namočenih v rumu

Iz sestavin sobne temperature zamesimo kvašeno testo, ki naj pol ure vzhaja. Medtem pripravimo nadev. Čez mlete orehe prelijemo vročo zmes iz mleka, smetane, masla in sladkorja. Nadev naj bo mazljiv. Dodamo še med, limonin sok in rum.
Testo enakomerno razvaljamo 1 cm debelo in ga premažemo z nadevom, ki smo mu narahlo vmešali sneg iz beljakov. Potresemo z rozinami in zvijemo.
Preložimo v okrogel model za potice in pustimo pol ure, da vzhaja. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vzhajano testo prepikamo s pletilko in premažemo z beljakom.
Pečemo eno uro. Potico med peko pokrijemo s papirjem, da se po vrhu ne zapeče preveč. Preden potico zvrnemo, naj se 1 uro hladi v modelu.
Ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.
Recept je prispeval Kulinarika Polentarska polica Andrej Fric s.p., www.coolinart.com

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: