Solata iz divjega riža in kumar

Divji riž

Sestavine:
(za 4 osebe)

2 skodelici divjega riža
1 sveža kumara
1 šalotka
pol lončka kisle smetane (lahko tudi več)
2 do 2,5 jedilni žlici limoninega soka
1 čajna žlička sladkorja
0,5 čajne žličke soli
0,5 žličke svežega kopra (peresasti lističi)

V skledi združimo kislo smetano, limonin sok, sladkor, sol in koprove lističe ter dobro premešamo. Na tanke rezine narežemo šalotko in obročke med sabo ločimo. Skupaj z na kocke ali tanke rezine narezano kumaro jo dodamo v omako. Dodamo še kuhan, dobro odcejen in ohlajen divji riž (kuhamo ga v vodi približno 40 do 50 minut). Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in postavimo za kakšno uro ali dve v hladilnik. Ponudimo kot samostojno osvežilno solato ali malce nenavadno predjed (v tem primeru naj bo porcija manjša, saj je divji riž precej čvrst in zato nasiten).
Pa še to: Ste vedeli, da divji riž sploh ne sodi v družino rižev, ampak gre za vrsto vodne trave? Izvira iz Severne Amerike.

V septembrski številki revije Pet zvezdic objavljamo tudi 1. del članka na temo RIŽA: Katere vrste riža poznamo ter kako pripravimo posamezno vrsto, recept za riževo solato, rižoto z bučo ter rižoto z lisičkami. Sodelujete lahko tudi v nagradnem kvizu, kjer bomo izžrebancu podarili 5 kilogrami vrhunskega riža Scotti.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: