Belokranjska pogača

Belokranjska pogača

Sestavine:
50 dag mehke bele moke
3 dl mlačne vode
2 žlički soli
20 g kvasa
1 ščepec kumine
1 celo jajce

Postopek izdelave:
Kvasni nastavek se pripravi tako, da 20 g kvasa zdrobimo v skodelico, dodamo tri žličke bele mehke moke, 0,5 dl mlačne vode in pol žličk sladkorja ter vse skupaj premešamo, da dobimo gosto tekočo snov. Počakamo, da kvas vzhaja (se mu poveča volumen za več kot enkrat).

V posodo za testo damo belo moko, mlačno vodo in pripravljen kvasni nastavek ter zamesimo gladko in ne pretrdo testo, ki se ne sme prijemati rok. Mesimo ga tako dolgo, da jamica, ki smo jo naredili s pritiskom prstov, takoj izgine (pribl. 8 do 10 minut). Tako narejeno testo pustimo v posodi, kjer smo ga zamesili, pokrijemo s prtičem ali pokrovom posode  ter pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste za še enkratno velikost. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na z oljem ali mastjo pomaščen pekač ter ga z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm, in sicer 1 do 2 cm na debelo (testo se ne sme dotikati stranic pekača, ker mora biti rob pogače nižji od njene sredine). Narežemo približno 4 cm narazen poševne zareze, do dna pekača iz ene na drugo stran zgornjega dela pogače, tako da dobimo kvadrate. Pogačo premažemo s stepenim jajcem, v katerega smo dali ščepec zrn kumine. Po vrhu posujemo še ščepec grobe morske soli.
Pogačo pečemo v predhodno segreti pečici pri 220 °C od 20 do 25 minut. Pečena pogača mora biti lepo svetlo rjavo zapečena, visoka v sredini od 3 do največ 4 cm, ob robu pa 1 do 2 cm. Ponudimo jo še toplo. Pogače se ne reže, ampak lomi.
Belokranjska pogača je od leta 2001 zaščitena z označbo »tradicionalni ugled«, zato jo pod tem imenom in po zaščiteni recepturi lahko prodajajo le certificirani proizvajalci oziroma gostinci.

Več o belokranjski in dolenjski kulinariki lahko preberete v septembrski številki revije Pet zvezdic, v kateri objavljamo še recepte za: dimljenega krapa z drobnjakovo skuto, tlačenko, ješprenj na žlico z dimljenim mesom, šivanko z zelišči in suhimi jurčki, skutni štrukelj s pregreto smetano, pečeno jabolko.
Foto: Andrej Križ

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: