Sladki skutni štruklji na malinovi peni in z malinovim kulijem

Struklji
Testo:
250 g mehke moke
ščep soli
20 g olja
2 žlici kisa
1 do 1,5 dl tople vode

Nadev:
100 g margarine ali masla
3 jajca
100 g sladkorja
700 g skute
1 dl kisle smetane
1 vaniljin sladkor

Priprava:
Moko presejemo, v sredini napravimo jamico, vanjo vlijemo olje, kis, in solimo. Prilijemo še toplo vodo, vse razmešamo, nato gnetemo 10 do 15 minut. Iz testa naredimo hlebček, ga položimo na pomokano desko, premažemo z oljem in pustimo stati 30 minut.
Medtem pripravimo nadev. K razmešani maščobi dodamo rumenjake, polovico sladkorja in vaniljin sladkor. Rahlo umešamo, dodamo pretlačeno skuto, kislo smetano in trd sneg iz beljakov, ki smo mu dodali še drugo polovico sladkorja. Narahlo premešamo s kuhalnico.

Testo na pomokanem prtu razvlečemo, obrežemo debele robove in dve tretjini namažemo z nadevom. Ostalo tretjino pa namažemo z raztopljenim maslom. Zvijemo in štrukelj zavijemo v jedilno prozorno folijo in nato še alu folijo ter dobro stisnemo. Kuhamo 30 do 40 minut. Ko so štruklji kuhani, jih pustimo na deski še nekaj časa, nato jih odvijemo in narežemo na poljubne rezine. Ponudimo jih z malinovo peno in kulijem.

Malinova pena:
600 g malin
100 g sladkorja
sok 1 limone
0,5 dl malinovega žganja
1,5 dl sladke smetane
1 beljak
4 vršički melise

Priprava:
V kotličku kremasto zmiksamo maline, polovico sladkorja, limonin sok in žganje. Smetano čvrsto stepemo. Beljak stepemo v čvrst sneg in mu dodamo drugo polovico sladkorja. Malinovi kremi nežno primešamo beljakov sneg in stepeno sladko smetano. Za kratek čas postavimo na hladno do serviranja.

Malinov kuli (omaka):
30 g sladkorja
100 g malin
0,5 dl vode

Priprava:
Ponev postavimo na ogenj in na rahlo karameliziramo sladkor. Dodamo očiščene maline in pol decilitra hladne vode. Zavremo in počasi kuhamo, da maline razpadejo. Odstavimo in vse skupaj pretlačimo skozi gosto cedilo. Po potrebi omako še enkrat pristavimo in  jo pokuhamo do željene gostote.

----------------------------

Recept in jed so pod strokovnim mentorstvom učiteljev kuharstva pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem v Celju. Več o tem, kaj so še skuhali in postregli na zaključnem izpitu, pa v dvojni poletni številki revije Pet zvezdic, ki je v prodaji v vseh večjih trgovskih centrih. Če želite, da vas revija vsak mesec pričaka na domu, se nanjo lahko naročite preko spleta: http://www.petzvezdic.si/narocilnica

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: