MIKLAVŽI

Miklavzi
Kvašeno testo:
4 žlice olja
1 žlica soli
500 g pšenične moke
200 ml mleka
1 kocka kvasa (42 g)
3 žlice sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
2 jajci
mleko za premaz
indijski oreščki, bučnice
lešniki, mak, mandlji
koktajl češnje

Rdeči preliv za okrasitev:
50 g sladkorja v prahu
1 žlica ribezovega želeja
2 do 3 kapljice rdeče jedilne barve

Beli preliv za okrasitev:
25 do 50 g sladkorja v prahu
1 žlička beljaka
1 žlička limoninega soka

Priprava:
Več pekačev navlažimo in jih obložimo s papirjem za peko. Za kvašeno testo zmešamo v skledi olje, sol in moko. Mleko malo segrejemo, nato pa 150 ml razžvrkljamo s kvasom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in jajcema ter zlijemo v skledo. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom (nastavek naj bosta gnetilna kavlja) ali s kuhalnico, nato pa s pomokanimi rokami zgnetemo v gladko testo (po potrebi dodamo ostalo mleko). Testo oblikujemo v kroglo, jo popršimo z moko, pokrijemo s suho krpo in pustimo približno 30 minut vzhajati na toplem, da se količina testa podvoji. Nato testo znova pregnetemo in ga na pomokani delovni površini razvaljamo v 2 pravokotnika, velika približno 13x30 cm. Iz njiju izrežemo okoli 14 enakih trikotnikov oziroma Miklavžev, ki jih zložimo na pekače. Površino testa premažemo z mlekom in okrasimo v Miklavževo podobo z indijskim oreščki, bučnicami, lešniki, makom, mandlji, koktajl češnjami… Trikotnike pustimo nekaj časa vzhajati, da postanejo »puhasto« mehki. Nato jih postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, ter jih pečemo približno 15 do 20 minut (na srednji rešetki).

Medtem pripravimo gosta preliva za poslikavo. Za rdečo kapo zmešamo sladkor v prahu, ribezov žele in nekaj kapljic rdeče jedilne barve. Bel gost preliv pa pripravimo iz sladkorja v prahu, beljaka in limoninega soka. Nadevamo ga v brizgalno vrečko ali škrnicelj iz pergamentnega papirja, ki mu odrežemo konico. Pečenim ohlajenim Miklavžem z rdečim prelivom narišemo trikotne kape, z belim pa nabrizgamo  brade, »krznene« obrobe, roke… Pustimo, da se prelivi osušijo, nato Miklavže takoj ponudimo, saj so najboljši sveže pečeni.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: