ZAVIHANKA S SKUTO IN OREHI

ZAVIHANKA

SESTAVINE (premer pekača 35 do 40 cm)

Kvašeno testo:
500 g moke
30 g kvasa
3 dl mleka
60 g sladkorja
60 g raztopljenega masla
2 jajci
2 g soli
naribana limonina lupina
vaniljin sladkor

Orehov nadev:
100 g mletih orehov
180 g kisle smetane
50 g sladkorja (kristalni)

Skutno-jogurtov nadev:
500 g pasirane skute
360 g navadnega jogurta
180 g kisle smetane
1 jajce
70 g sladkorja (kristalni)
10 g vaniljinega sladkorja

Premaz:
80 g kisle smetane
malo vaniljinega sladkorja

Priprava:
Iz sestavin zgnetemo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati 30 minut. Medtem pripravimo nadeva – pri vsakem naštete sestavine enostavno združimo in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo približno 1,5 cm na debelo in v obliko kroga, ki naj bo večji od modela. Predevamo v pomaščen pekač tako, da sega rob testa nekaj centimetrov čez posodo. Testo po površini prebodemo in nanj najprej namažemo prvi nadev in nato še drugega. Viseče robove zavihamo nazaj proti sredini pekača. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C in pečemo 35 do 40 minut. Nato zavihanko vzamemo ven in jo premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali malo vaniljinega sladkorja. Postavimo nazaj v vročo pečico še za 5 minut, da se lepo zapeče. Pečeno zavihanko razrežemo na trikotnike in ponudimo še vročo. Dobra pa je tudi hladna.

Še več receptov na temo »Zavihanke, gibanice in torte malo drugače« objavljamo v marčevski številki revije Pet zvezdic. Pripravili so jih na IC Piramida v Mariboru. Revija je naprodaj v večjih trgovskih centrih. Naročnina na revijo: http://www.petzvezdic.si/narocilnica

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: