BURGER IZ KLAPAVIC S ČEBULNO MARMELADO, WASABI MAJONEZO IN MORSKO BARBECUE OMAKO

Klapavice

SESTAVINE (za 5 oseb)

Klapavičina pleskavica:
5 mlečnih bombetk
300 piranskih klapavic Fonda
drobnjak, poper
po želji tekstura Gelburger (Sosa)
oljčno olje

Čebulna marmelada:
130 g bele čebule
6 g sladkorja
0,5 dl suhega belega vina
malo belega balzamičnega kisa
oljčno olje

Wasabi majoneza:
1 rumenjak
0,5 dl riževega kisa
sol, poper
8 g sladkorja
limetin sok
20 g wasabija v prahu
2,5 dl sončničnega olja

Morska (brodet) barbecue omaka:
oljčno olje
80 g čebule
15 g česna
0,25 l belega sladkega vina
250 g paradižnikovih pelatov
omaka Worcestershire
ribja omaka
20 g maslene kocke

Pleskavica iz klapavic: Očiščene piranske klapavice odpremo in jim odstranimo surovo meso. Drobno ga sesekljamo in dobro odcedimo, nato pa še popivnamo s čisto kuhinjsko brisačo (meso mora biti čim bolj suho). Začinimo ga s poprom, drobno narezanim drobnjakom in po želji vanj postopoma vmešamo še gel Gelburger znamke Sosa (po navodilih z embalaže oz. 1,6 g na 100 g mesa klapavic). Gel je odporen na toploto in drži skupaj proteine (meso). Meso klapavic nato naložimo v porcijske modelčke (vsaka pleskavica naj tehta približno 50 gramov in bo debeline od 1 do 1,5 cm) ter jih za najmanj eno uro postavimo v hladilnik. Pleskavice nato odstranimo iz modelčkov in jih popečemo na oljčnem olju.

Čebulna marmelada: Čebulo narežemo na tanke rezine in jo prepražimo na oljčnem olju skupaj s sladkorjem. Ko se čebula zmehča, jo zalijemo z vinom in kisom ter kuhamo na nizki temperaturi še eno uro. Kuhano čebulno marmelado gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Wasabi majoneza: Rumenjak, rižev kis, sol, poper, sladkor in sok limete damo v Thermomix, dodamo še wasabi v prahu, ki smo ga zmešali z malo vode. Sestavine obdelamo s Thermomixom, katerega moč nastavimo med 3 in 4, temperaturo pa na 70 °C. Med 10 minutnim mešanjem v Thermomix počasi vlivamo sončnično olje.

Morska (brodet) barbecue omaka: Na oljčnem olju prepražimo narezano čebulo in česen, dodamo prazne lupine klapavic (ki so ostale pri pripravi pleskavice) in zalijemo z vinom. Ko se vino zreducira, dodamo pelate in malo tekočine iz školjk (približno eno zajemalko). Kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se zreducira za polovico, nato precedimo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Omaki med segrevanjem na zmernem ognju (po okusu) dodamo poper, omako Worcestershire in ribjo omako ter jo zgostimo z masleno kocko. Omaka ne sme biti preveč tekoča.

Postrežba: Mlečne bombetke pred izdajo prerežemo na polovico in jih rahlo opečemo po notranji strani. Na vsako položimo pleskavico iz klapavic, dodamo čebulno marmelado, wasabi majonezo in barbecue omako. Dodamo še prepražene wakame alge, sirovo peno in ocvrte pastinakove njoke. Burger okrasimo s krešo in grahovimi poganjki ter ponudimo.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: