BAZILIKINA KREMNA JUHA Z JAGODNO PENO

Bazilikina juha
(za 4 osebe)

Jušna osnova:
3 šalotke
1 strok česna
40 g oljčnega olja
1 dl suhega vina
8 dl zelenjavnega fonda (osnove)
15 vejic bazilike

Bazilikina pasta:
30 g pinjol
250 g koprivnih listov
10 g oljčnega olja
sol, poper
mleti čili (po želji)
nekaj listov sveže bazilike
2 dl sladke smetane

Jagodna pena:
200 g jagod
1 dl mleka
1 dl sladke smetane
limonin sok
20 g lecitina
sol

Priprava
Juha: Šalotko in česen tanko narežemo in na oljčnem olju popražimo. Zalijemo z vinom, prevremo, dolijemo zelenjavno osnovo, dodamo stebla bazilike in počasi kuhamo, da vse skupaj povre do polovice. Tako pripravljeno osnovo precedimo na bazilikino pasto, ki jo pripravimo po spodaj opisanem postopku. Premešamo, dodamo sladko smetano in ponovno počasi segrejemo.

Bazilikina pasta: Pinjole zlatorumeno prepražimo. Koprivne liste 10 sekund blanširamo v vreli vodi, nato jih na hitro ohladimo v ledeni vodi (da ohranijo barvo) in odcedimo. Liste sveže bazilike, pražene pinjole, blanširane koprive in oljčno olje fino zmiksamo. Solimo, popramo in dodamo čili, da je rahlo pikantno.

Jagodna pena: Jagode očistimo, operemo in pretlačimo skozi fino sito. Mleko, smetano, pretlačene jagode in malo limoninega soka segrejemo. V topli masi raztopimo lecitin, rahlo solimo in nalijemo v sifon.

Serviranje: Vročo juho nalijemo v steklene skodelice do polovice, na vrh nabrizgamo jagodno peno, okrasimo in ponudimo.

Juho so pripravili dijaki z mentorji na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Še več njihovih okusnih receptov za pripravo jedi z jagodami objavljamo v junijski številki revije Pet zvezdic!

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: