PARKLJI IZ KVAŠENEGA TESTA

parklji
Sestavine (za 4 parklje):
0,5 kg pšenične moke TIP 500
15 g kvasa
10 g soli
30 g sladkorja
15 g masla
pribl. 3 dl mleka

Okrasitev:
rozine
poprova zrna
kandirane češnje

Sladkorni premaz:
2 žlici sladkorja
1 dl vode

Priprava:
Iz sestavin zgnetemo kvašeno testo (direktna mesitev) in ga pustimo počivati 10 minut. Razdelimo ga na manjše kose (po 0,2 kg), iz katerih oblikujemo parklje, ki jih odložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Za okrasitev uporabimo rozine ali cel poper za oči in gumbe (močno jih vtisnemo v testo, da med vzhajanjem in peko ne odpadejo), za jezik kandirano rdečo češnjo, v roko mu damo majhno vejico. Iz testa lahko oblikujemo obrvi, brado. Vse dodane dele prilepimo s pomočjo vode ali razžvrkljanega jajca. Parklje pustimo vzhajati. Pred pečenjem lahko v testo večkrat zarežemo s škarjami, da oblikujemo kožuh. Parklje pečemo približno 10 minut pri 210 °C in nato še 5 minut pri 180 °C. Izdelek lahko med peko, ko je že formirana skorja, premažemo s sladkorno raztopino (sladkor raztopimo v vodi), tako bo dobil sijaj.

Parklje so pripravili dijaki smeri pekarstvo pod strokovnim vodstvom mentorja Stanka Voriha na Izobraževalnem centru Priramida Maribor.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: