SADNI KRUH

sladekkruh
Sestavine (za 2 do 3 hlebčke):
500 g ržene moke (tip 1250)
400 g pšenične polbele moke (tip 850)
35 g kvasa
18 g soli
25 g margarine
6 dl vode
3 kg suhega sadja (slive, hruške, jabolka, rozine, fige, orehi, …)

Priprava:
Za pripravo kruha je potrebno dan prej narezati in v rum ali žganje namočiti poljubno suho sadje (suhe slive, hruške, jabolka, rozine, fige, orehi,…).
Iz kvasa,vode in malo moke pripravimo kvasni nastavek, ki ga na toplem (pri temperaturi 26 °C) pustimo toliko časa, da kvas naraste. Nato iz kvasnega nastavka in ostalih sestavin zamesimo mehkejše testo, ki naj počiva 15 minut. Sledi umešanje narezanega namočenega in dobro odcejenega suhega sadja. Ko je sadje enakomerno razporejeno, pustimo testo pokrito in na toplem počivati 30 minut. Nato ga razdelimo in oblikujemo v poljubno velike hlebčke (količine v receptu so za 2 do 3 hlebčke), ki jih odložimo v košarice za vzhajanje ali v modelčke za peko. Pustimo jih vzhajati še 30 minut, nato ji spečemo (tik pred peko jih lahko po vrhu premažemo z vodo). Prvih 5 minut naj se pečejo pri 220 °C, nato še približno 1 uro pri 170 °C.

Sadni kruh so na IC Piramida Maribor pripravili dijaki smeri pekarstvo pod vodstvom učitelja Darka Hercoga. V februarski številki revije Pet zvezdic v rubriki Pekarstvo/Slaščičarstvo objavljamo še recepte za cimetov kolač, sanjske kekse in mlečno pletenico.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: