ČATNI (CHUTNEY) Z INGVERJEM, POMARANČO IN SUHIMI FIGAMI

CHUTNEY
Sestavine (za 4 osebe):
3 šalotke
20 g svežega ingverja
2 pomaranči 
1 majhen rdeč čili
80 g sladkorja
30 ml oljčnega olja
50 ml nežnega jabolčnega kisa ali soka limone
50 g suhih fig ali rozin
1 granatno jabolko
listi melise
sol, beli poper

Priprava:
Olupljene šalotke in olupljen ingver narežemo na drobne kockice. Olupljenima pomarančama odstranimo vso belo in prozorno kožo ter ju narežemo na majhne kocke. Čili prepolovimo, mu odstranimo semena in ga narežemo na tanke rezine.
Na segretem olju prepražimo šalotko, ingver in čili. Dodamo sladkor in ga segrevamo, da zlato karamelizira. Zalijemo z nežnim kisom in kuhamo, da se sladkor razpusti. Dodamo narezano pomarančo in narezane suhe fige ali rozine. Kuhamo, da skoraj vsa tekočina povre. Na koncu dodamo sveža semena granatnega jabolka ter narezane lističe melise. Začinimo s soljo in poprom.

Čatni (chutney) je vrsta zelo goste »omake«, ki izvira iz Indije. Je kombinacija sladkega, slanega, kislega in pekočega okusa. Ponudimo ga lahko toplega ali hladnega k pečenemu mesu, ocvrti zelenjavi, rižu ali testeninam.

Namig:
- Namesto sladkorja lahko po končani toplotni obdelavi k ohlajeni omaki dodamo cvetlični med. Uporabimo lahko tudi druge vrste sadja – breskve, marelice, jabolka …
- Čatni, ki smo ga pripravili sami, je lahko v lepem in dobro zaprtem kozarčku za vlaganje tudi simpatično darilo z osebno noto.

Recept za čatni so pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pod mentorstvom učiteljice Marije Arh Ivanšek. Več njihovih idej oziroma receptov pa objavljamo v februarski številki revije Pet zvezdic na str. 20 in 21 (v rubriki Aromatični svet kulinarike - spoznavajmo začimbe).
Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: