BAKLAVA

Baklava
Sestavine (za 20 oseb):
500 g vlečenega testa
250 g mletih orehov
60 g rjavega sladkorja
1 žlička mletega cimeta
175 g masla
 
Preliv:
1,4 l vode
250 g sladkorja
350 do 400 g tekočega medu
sok 3 limon

Priprava:
Vlečeno testo zelo na tanko razvaljamo, razvlečemo ter narežemo na 24 enako velikih pravokotnikov (v velikosti pekača). V skledi zmešamo mlete orehe, rjavi sladkor in cimet. V kozici stopimo maslo in odstavimo.

Pekač namažemo z maslom in obložimo z enim listom testa. Testo premažemo z maslom. Postopek ponovimo še s petimi listi testa in vsakega premažemo z maslom. Nato testo posujemo z eno tretjino orehove mešanice. Postopek ponovimo še dvakrat - vsakokrat vmes položimo šest listov testa (vsakega premažemo z maslom in vsakega šestega posujemo z orehovo mešanico). Končamo s šestimi listi testa, ki jih premažemo z maslom.

Pečico segrejemo na 220 °C. Odvečno testo, ki gleda čez rob, odrežemo in nato z ostrim nožem razrežemo na poljubno velike kose. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 minut. Nato temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 15 minut, da je testo po vrhu hrustljavo in lepo zapečeno. Vzamemo iz pečice ter še vročo prelijemo s prelivom (zavremo vodo ter vkuhamo sladkor in med, na koncu dodamo limonin sok). Baklavo pustimo stati dve uri v pekaču, da se ohladi. Nato jo ponovno razrežemo na že označene velikosti in ponudimo.

Namig: Večkrat, ko bomo po pečenju baklavo prelili z mešanico medu in limoninega soka, bolj bo sočna. Najboljša je naslednji dan.

Baklavo so pripravili dijaki pod vodstvom mentorjev na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: