VELIKONOČNI PIŠKOTI

velikonocnipiskoti

Krhko testo:
280 g zmehčanega masla
150 g sladkorja
2 rumenjaka
400 g gladke moke
1 žlička mletega cimeta
2 do 4 žlice mleka

Limonina glazura:
1 do 2 žlici limoninega soka
250 g sladkorja v prahu
2 žlici hladne vode
nekaj kapljic poljubnega barvila za živila

Testo: V skledi z električnim mešalnikom umešamo zmehčano maslo in sladkor. Ko postane zmes rahla in kremasta, umešamo rumenjaka. Nato na zmes presejemo moko in cimet. Premešamo samo toliko, da se moka poveže z ostalimi sestavinami, nato pa med mešanjem prilijemo še toliko mleka, da se testo malo zmehča.
Testo z rokami oblikujemo v kepo, ki jo na pomokani delovni površini dobro pregnetemo in razvaljamo na debelino 0,5 cm. Iz razvaljanega testa z modelčkom v obliki zajčka ali piščanca izrežemo piškote, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C od 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da se ob robovih rahlo rjavo obaravajo. Pekač vzamemo iz pečice in piškote preložimo na mrežico. Pustimo, da se povsem ohladijo.

Glazura: Limonin sok vlijemo skozi cedilo v skledico. Nato v skledico presejemo sladkor v prahu. Dobro premešamo in dodamo še toliko hladne vode, da dobimo gladko, a gosto sladkorno zmes. Segrejemo jo do 40 °C. Zmes obarvamo s poljubno jedilno barvo (na primer rumeno za piščančke, nekaj si je pustimo v nevtralni beli barvi za dekoracijo).
Ohlajene piškote premažemo s sladkornim prelivom in po želji okrasimo (glazuro vlijemo v škrnicelj iz peki papirja, ki mu na koncu odrežemo špico, da glazura teče ven v tankem curku, s katerim rišemo po piškotih). Počakamo še toliko časa, da se sladkorni preliv povsem strdi, nato piškote ponudimo.

Recept in piškote so pod taktirko mentorjev pripravili dijaki slaščičarstva na Šolskem centru Šentjur. Še več njihovih slaščičarskih in pekarskih velikonočnih receptov objavljamo v aprilski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: