JAGODNA ZMRZLINA

Jagodnazmrzlina

(za 12 porcij)

1 - Jagodna zmrzlina:
4 rumenjaki
5 dag sladkorja v prahu
1 vaniljin sladkor
1 dl mleka
50 dag jagod
2 dl sladke smetane
1 žlica maraskina
sveža bio limeta

Priprava:
Rumenjake, sladkor v prahu in vaniljin sladkor penasto umešamo. Po kapljicah prilijemo vrelo mleko in vse skupaj stepamo nad soparo. Ko masa doseže 74 °C, odstavimo, dodamo zmiksane jagode, stepeno sladko smetano, maraskino in nastrgano limetino lupinico. Nežno, a dobro premešamo in s pripravljeno zmesjo napolnimo silikonske modelčke, ki jih postavimo v zamrzovalnik za 4 ure.

Namig 1: Zmrzlino lahko zamrznete tudi v pekaču, ki ga obložite s prozorno folijo.
Namig 2: Zmrzlino lahko pripravite iz različnih vrst sezonskega sadja (borovnic, brusnic, malin, marelic, breskev, kakija …). Če se odločite za gozdne sadeže, jih pred tem prevrite in pretlačite skozi cedilo.

2 - Biskvitna podlaga:
2 jajci
4 dag sladkorja
5 dag mehke moke
1 vaniljin sladkor

Priprava:
Ločimo rumenjaka od beljakov. Iz beljakov, ki smo jim dodali sladkor, stepemo trd sneg. Rumenjaka razmešamo in dodamo vaniljin sladkor. Moko presejemo. Sestavine združimo in narahlo premešamo. Stresemo v večji nizek pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Testo tanko razmažemo in pečemo 8 minut na 180 °C.

3 - Čokoladni preliv:
2 dl sladke smetane
10 dag temne čokolade

Priprava:
Sladko smetano zavremo, prelijemo po čokoladi in premešamo, da se raztopi.

Namig: čokoladni preliv ali glazuro mešamo s kuhalnico (ne z metlico), da vanjo ne vmešamo preveč zraka.

Zaključevanje krožnika:
Iz ohlajenega biskvita z modelčkom izrežemo podlago, ki naj bo v velikosti zmrzline (njene porcijske postavitve). Zmrzlino stresemo iz modela in jo položimo na biskvitno podlago ter prelijemo s toplim čokoladnim prelivom. Hladno-toplo sladico hitro poljubno okrasimo, na primer s svežo jagodo in lističi mete, ter takoj ponudimo z žličko.

Sladico so pripravili na SREDNJI GOSTINSKI IN TURISTIČNI ŠOLI IZOLA. Še več njihovih slastnih receptov (za sardele v šavorju, koromačevo kremno juho ali polnjene kalamare), objavljamo na str. 22 in 23 v majski številki revije Pet zvezdic.

Hofer To ni le kruh, to je okus tradicije.

Kruh si zasluži spoštovanje, zato pri HOFERju posvečajo posebno pozornost svežemu kruhu, ki ga odlikujejo visoki standardi kakovosti.

OGLASNO SPOROČILO

Več...
Tork

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: