JAGODNA ZMRZLINA

Jagodnazmrzlina

(za 12 porcij)

1 - Jagodna zmrzlina:
4 rumenjaki
5 dag sladkorja v prahu
1 vaniljin sladkor
1 dl mleka
50 dag jagod
2 dl sladke smetane
1 žlica maraskina
sveža bio limeta

Priprava:
Rumenjake, sladkor v prahu in vaniljin sladkor penasto umešamo. Po kapljicah prilijemo vrelo mleko in vse skupaj stepamo nad soparo. Ko masa doseže 74 °C, odstavimo, dodamo zmiksane jagode, stepeno sladko smetano, maraskino in nastrgano limetino lupinico. Nežno, a dobro premešamo in s pripravljeno zmesjo napolnimo silikonske modelčke, ki jih postavimo v zamrzovalnik za 4 ure.

Namig 1: Zmrzlino lahko zamrznete tudi v pekaču, ki ga obložite s prozorno folijo.
Namig 2: Zmrzlino lahko pripravite iz različnih vrst sezonskega sadja (borovnic, brusnic, malin, marelic, breskev, kakija …). Če se odločite za gozdne sadeže, jih pred tem prevrite in pretlačite skozi cedilo.

2 - Biskvitna podlaga:
2 jajci
4 dag sladkorja
5 dag mehke moke
1 vaniljin sladkor

Priprava:
Ločimo rumenjaka od beljakov. Iz beljakov, ki smo jim dodali sladkor, stepemo trd sneg. Rumenjaka razmešamo in dodamo vaniljin sladkor. Moko presejemo. Sestavine združimo in narahlo premešamo. Stresemo v večji nizek pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Testo tanko razmažemo in pečemo 8 minut na 180 °C.

3 - Čokoladni preliv:
2 dl sladke smetane
10 dag temne čokolade

Priprava:
Sladko smetano zavremo, prelijemo po čokoladi in premešamo, da se raztopi.

Namig: čokoladni preliv ali glazuro mešamo s kuhalnico (ne z metlico), da vanjo ne vmešamo preveč zraka.

Zaključevanje krožnika:
Iz ohlajenega biskvita z modelčkom izrežemo podlago, ki naj bo v velikosti zmrzline (njene porcijske postavitve). Zmrzlino stresemo iz modela in jo položimo na biskvitno podlago ter prelijemo s toplim čokoladnim prelivom. Hladno-toplo sladico hitro poljubno okrasimo, na primer s svežo jagodo in lističi mete, ter takoj ponudimo z žličko.

Sladico so pripravili na SREDNJI GOSTINSKI IN TURISTIČNI ŠOLI IZOLA. Še več njihovih slastnih receptov (za sardele v šavorju, koromačevo kremno juho ali polnjene kalamare), objavljamo na str. 22 in 23 v majski številki revije Pet zvezdic.

Kako do svojega izvoda

Kako do svojega izvoda revije Pet zvezdic

V reviji Pet zvezdic se za vsakogar najde nekaj zanimivega: