Naročilo predhodnih številk

Številka 9, letnik 2015 (4,10€; za naročnike 3,70€)

Sept2015

ODLIČNA GOSTINSKA PONUDBA:
Hotel Plesnik, Logarska dolina
Savinjski želodec s savarinom iz kozjega sira, vršičkovim sirupom in paradižnikovo marmelado
Gladka čičerikina juha z jurčki in spenjeno kislo smetano
Domači ravioli z dimljeno savinjsko postrvjo z nežno hrenovo omako in jabolčno čežano
Jelenov file z brinjevo omako ter pirejem in čipsom iz zelene
Jabolčni žepek z vaniljevim gelom in jabolčnim čipsom


Penzion in gostilna Resje, Nemški Rovt
Hladno dimljena postrv na fižolovi kremi s kaviarjem in marinirano šalotko
File postrvi v skorjici trdinke na rižoti z lisičkami in s česnovo peno
Srnino stegno z brusnicami, kruhovim kipnikom, sirovim štrukljem in zelenjavo
Koruzna strjenka na limoninem biskvitu z medom in karameliziranimi orehi
Sladek ješprenj s suhimi slivami

ZAČINJENO Z DR. BOGATAJEM: Gastro diplomacija; ALI STE VEDELI – JESENSKE DOBROTE: Žižola – zakladnica vitamina C, Sladki krompir ali batata – krompir le na prvi pogled, Kutina – grenka in trda, a vseeno žlahtna, Sliva ali češplja – poznate razliko, Čas je za gobe – od gozdnih do gojenih; SPOZNAVAJMO ZAČIMBE: Aromatični svet kulinarike – BIC Ljubljana, Višja šola (Medena jabolčno-skutna tortica, Marelična zmrzlina (semifredo) z meringo, Čokoladna sestavljanka v kozarčku); PRAVNI NASVETI: Mag. Boštjan J. Turk: O postavitvi reklamnih panojev za gostinske lokale, Obračunavanje DDV pri opravljanju gostinske dejavnosti; POTUJEM, JEM IN PIJEM: MIRA ŠEMIĆ - Restavracija »4 sobe gospođe Safije«, Sarajevo; SLAŠČIČARSTVO/PEKARSTVO: Na šarkeljadi ocenili kar 53 šarkljev!; DOGODKI: Med počitnicami delal kot kuhar prostovoljec, Kulinarično razvajanje na Ljubljanici, V Mokronogu bo dišalo po praženem – krompirju!, Arvajeva kranjska klobasa zopet zmagovalka, 62. GTZ - vabljeni k prijavam na strokovna tekmovanja, Začele so se priprave na Kuharsko olimpijado 2016, Okusi Bele krajine – na sončni strani krožnika, Zlato slovensko oljčno olje, Funšterc vabi v Zasavje, Izšla knjiga 500 jedi brez glutena, Projekt »Po kreativni poti do praktičnega znanja«, Trafoon delavnica »Ajda med tradicijo in inovacijo«, FerFud, fini grižljaji po fer ceni, 40 let Domačije Novak, AGRA Ocenjevanje medu, V pričakovanju Sladke Istre 2015; V SVETU PIJAČ: Sommelierjev izbor (Špela Šuc, Katarina Puhan), AGRA Ocenjevanje vin, Letos ob Brikah žarele še Vipavke, Istranke in Kraševke, V Mariboru je zapel klopotec, Pred vrati je najbolj moder festival v Sloveniji!, Park Wine Party – zabava pred letošnjo trgatvijo, Na salonu 101 traminec iz 7 držav, Največji kraški praznik v novi podobi, Svetovni sommelierski prvak Paolo Basso v Sloveniji, Brata Fartek ob Vrbskem jezeru navdušila z drznostjo, Tudi priprava brezalkoholnega koktajla je izziv, AGRA Ocenjevanje vode in sokov; OSTALO: koledar dogodkov za september, Nagradna igra: Gurman tudi po znanju; dodatne vsebine in fotografije na www.petzvezdic.si ter www.facebook.com/petzvezdic