Naročilo predhodnih številk

Številka 7/8, letnik 2016 (6€; za naročnike 5€)

julavg2016

ODLIČNA GOSTINSKA PONUDBA:
Restavracija in kavarna Sedem, VSGT Maribor
Pozdrav poletju
Hišna tlačenka s korenčkovim pirejem
Hladna kumarična juha s paradižnikovim želejem
Lignji z bivoljo mozzarello, drobljencem iz oliv
Jagnječja zarebrnica s pečeno pšenično polento
Skutina krema z drobljencem iz ovsenih kosmičev


Gostišče Vinski hram Brenholc, Jeruzalem
Račja jetra s solato iz ajdove kaše
Prleška globajovica z ajdovimi žganci
File smuča na porovi rižoti
Jagnječji kotlet v zeliščni skorjici
Prleška gibanica z grozdjem, jagodnim sorbetom

RECEPTI:
Pod morsko gladino
Pikantni lignji iz ponve
Riba v tempuri s čebulno-krompirjevim čipsom
Sardele, polnjene s papriko
Pijane kozice s portome
Ostrige na žaru z maslom
Tuna s sezamovo skorjico

ZAČINJENO Z DR. BOGATAJEM: Kulinarična prireditev - gledališče ali interpretacija zgodovine?; ALI STE VEDELI – ZNANILCI POLETJA: Okra – vitki ženski prsti, Bob – fižolov sorodnik, Melona – osvežitev za vroče dni; SPOZNAVAJMO ZAČIMBE: Aromatični svet kulinarike – BIC Ljubljana (Brusketa s paradižnikom, baziliko, bučkami in sirom halloumi, Marinirane perutničke na žaru v objemu paprike in rožmarinovo nabodalo, Polpetki z zelišči in skuto, jogurtova omaka z meto in kumare s feta sirom, Nabodalo s škampom in mozzarello, sladko pekoča omaka in sadno-zelenjavna solata); PRAVNI NASVETI: Mag. Boštjan J. Turk: Postavitev gostinskega vrta; POTUJEM, JEM IN PIJEM: MIRA ŠEMIĆ - Restavracija Pelegrini, Šibenik - tradicionalno na novi način; OCENJEVANJE: AGRA 2016 – meso in mesni izdelki, brezalkoholne pijače; MLADI IN STROKA: Medeni okusi malo drugače, 2. del (Ravioli z zeleno in jabolkom, figovo omako, Bajnofški file z medeno omako, Medena rižota s piščancem, Piščančji medaljoni v medeni omaki z jagodami); SLAŠČIČARSTVO/PEKARSTVO: Šolski center Šentjur (Hlebčki z marmelado iz breskev in fig, Slan zavitek z bučkami); DOGODKI: InYourPocket: naj restavracija, sladoled in gostinski vrt, V Pariz potuje inovativna Ajdovska dekl’ca!, Jure najboljši kuhar testenin na svetu!, Chef Bine odprl svoj bistro, V Portorožu tapasi, v Ljubljani Gušterija, Nova kolekcija krožnikov in plisiranih prtičev, Pogostitev z razgledom na mesto, Zlato jabolko za zeleno Ljubljano, Do marmelade brez dolgega kuhanja!, Macaronsi zahtevajo natančnost, rogljički vztrajnost!; V SVETU PIJAČ: Gašper Čarman: Zapisan vinu s srcem in znanjem!, Zmaga v roke švedskemu sommelierju, Vino Ljubljana 2016, Ocenili 106 modrih frankinj, Dve Decanterjevi platinasti medalji v Brda!, Praga v znamenju slovenskih vin, Vinske novosti, Vinska vigred dobro organizirana in obiskana, Belokranjski šampioni Pečariči pri Pečariču, Vinska reprezentanca Slovenije je evropski prvak!, Praznik med prleškimi vinogradi, Koktajli (Rok Dobnikar), Dobili dva sommelierja za pivo, Prva šolska mikropivovarna pri nas, Večer karibskih rumov in cigar, Ljubljanski festival piva in viskija, Trilogija viskijev v Hiši Stare trte; OSTALO: koledar dogodkov za julij in avgust, Nagradna igra: Gurman tudi po znanju; dodatne vsebine in fotografije na www.petzvezdic.si ter www.facebook.com/petzvezdic