Okus tedna

Kokosovi rogljiči

Lincerji in kokosovi rogljiči

Testo:
50 dag moke
20 dag kokosove moke
2 vrečki vanilijevega sladkorja
14 dag sladkorja v prahu
40 dag surovega masla
1 jajce

Priprava:
V presejano moko stresemo kokosovo moko,vanilijev sladkor, sladkor v prahu. Premešamo in dodamo surovo maslo in jajce. Na hitro zgnetemo v testo, iz katerega oblikujemo rogljiče. Pečemo jih na peki papirju pri temperaturi 175 °C od 10 do 15 minut oziroma do zlate barve (odvisno od debeline rogljičev). Ohlajene lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali pa jih pomočimo najprej v toplo marmelado, nato pa še v kokos. Lahko jih premažemo s čokolado (temno, belo).

Recept so pripravili v Gostinstvu Marche. Nekaj njihovih receptov smo že objavili v aprilski številki revije Pet zvezdic, v majski pa objavljamo še drugi del, in sicer recepta za: Torta iz skute in pšeničnega zdroba ter Torta z vaniljevo kremo in ananasom.

AJDOV KRAPEC »PO POHORSKO«

AJDOV KRAPEC »PO POHORSKO«

07.10.2014

SESTAVINE (za 4 osebe)

Ajdovo testo:
20 dag ajdove moke
2 dl slanega kropa
ščep soli

Nadev:
50 dag skute
2 žlici kisle smetane
ščep soli
pohorska bunka (suhomesnat izdelek)
sveža rdeča čebula

FOCACCIA Z GROZDJEM

FOCACCIA Z GROZDJEM

01.09.2014

Kvašeno testo:
• kocka svežega kvasa
• 1 dl mlačne vode
• žlička sladkorja
• 350 g moke
• 120 ml vode
• 4 žlice oljčnega olja
• 2 ščepa soli

Dodatki:
• grozdje

JUTRANJE SANJE - brezalkoholni smuti

JUTRANJE SANJE - brezalkoholni smuti

21.07.2014

Sestavine:
pol korenčka
1 breskev
5 jagod
1 dl sveže stisnjenega ananasovega soka
1 ščepec ingverja

BAZILIKINA KREMNA JUHA Z JAGODNO PENO

BAZILIKINA KREMNA JUHA Z JAGODNO PENO

10.06.2014

(za 4 osebe)

Jušna osnova:
3 šalotke
1 strok česna
40 g oljčnega olja
1 dl suhega vina
8 dl zelenjavnega fonda (osnove)
15 vejic bazilike
...

BURGER IZ KLAPAVIC S ČEBULNO MARMELADO, WASABI MAJONEZO IN MORSKO BARBECUE OMAKO

BURGER IZ KLAPAVIC S ČEBULNO MARMELADO, WASABI MAJONEZO IN MORSKO BARBECUE OMAKO

06.05.2014

Recept za burger s klapavicami (školjke) so pripravili študenti BIC Ljubljana, Višja strokovna šola, v okviru projekta »Je klapavica le za v buzaro?«. Več o projektu in recepte s klapavicami objavljamo v majski številki revije Pet zvezdic....

ZAVIHANKA S SKUTO IN OREHI

ZAVIHANKA S SKUTO IN OREHI

12.03.2014

SESTAVINE (premer pekača 35 do 40 cm)

Kvašeno testo:
500 g moke
30 g kvasa
3 dl mleka
60 g sladkorja
60 g raztopljenega masla
2 jajci
2 g soli
naribana limonina lupina
vaniljin sladkor

KRHKI FLACANTI

KRHKI FLACANTI

04.03.2014

Testo s sladko smetano:
500 g moka T 400 ali T 500
5 rumenjakov
5 g soli
150 g sladke smetane
40 g sladkorja
40 g belega vina
60 g masla
naribana limonina lupinica
malo mleka (dodamo, če je testo pretrdo)

PAVLOVA Z GOZDNIMI JAGODAMI IN MASKARPONEJEVO KREMO

PAVLOVA Z GOZDNIMI JAGODAMI IN MASKARPONEJEVO KREMO

01.08.2013

SESTAVINE:
(za 8 do 10 oseb)

Meringa (podlaga):
300 g beljakov
300 g sladkorja v prahu
300 g kristalnega sladkorja
1 žlica moke
1 žlica jabolčnega kisa


Maskarponejeva krema:
250 g maskarponeja
250 g sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
1 vaniljev strok

Omaka in okrasitev:
1 kg gozdnih jagod (ali katerega drugega sezonskega sadja – jagode, maline, borovnice, ribez…)

DOMAČI NJOKI V OMAKI S KOZJIM SIROM IN RUKOLO (ALI REGRATOM)

DOMAČI NJOKI V OMAKI S KOZJIM SIROM IN RUKOLO (ALI REGRATOM)

08.03.2013

Jed so pripravili v Gostilni Šajna v Šepuljah, ki jo v besedi, fotografiji in z recepti tudi predstavljamo v marčevski številki revije Pet zvezdic.

Sestavine (za 4 osebe)
Njoki:
0,5 kg krompirja
30 do 40 dag moke TIP 500
sol
1 jajce

Omaka:
1 žlica oljčnega olja
3 dag pancete
2 žlici sladke smetane
pest rukole (ali regrata)
10 dag kozje skute
10 dag svežega kozjega sira

KRHKI FLANCATI

KRHKI FLANCATI

08.02.2013

Testo:
500 g moke
2 rumenjaka
1 jajce
30 g masla
20 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
1dl suhega belega vina
sol

olje za cvrtje
sladkor za posip

QUICHE (FRANCOSKA PITA) Z AJDOVO KAŠO

QUICHE (FRANCOSKA PITA) Z AJDOVO KAŠO

15.01.2013

(na fotografiji skrajno levo)

Sestavine:
100 g klasičnega slanega krhkega testa
50 g ajdove kaše
2 stroka česna
30 g masla
sol, poper
parmezan
2 dl sladke smetane
2 jajci

MIKLAVŽI

MIKLAVŽI

03.12.2012

MIKLAVŽE so spekli dijaki gostinstva in turizma Šolskega centra Velenje. V decembrski številki revije Pet zvezdic objavljamo še ostale njihove preizkušene recepte za pripravo prazničnih slaščic: PARKLJI, PUJSKI ZA SREČO, MEDENJAKI IN MEDENA HIŠICA, BOŽIČNI KOLAČ.

Figova marmelada

Figova marmelada

25.09.2012

Sestavine:
1 kg olupljenih fig
1 kozarec vode
500 g sladkorja
sok 1 limone

Koktajl Cosmopolitan

Koktajl Cosmopolitan

09.08.2012

Na listi svetovne barmanske zveze IBA sodi kratki koktajl Cosmopolitan med klasike. Koktajl je znova zaslovel v zgodnjih devetdesetih, ko so na eni od podelitev videli pevko Madonno, kako srka ta rožnati koktajl. Mediji so ga povzdignili, vse ostalo pa je zgodovina! Recept...

Sladki skutni štruklji na malinovi peni in z malinovim kulijem

Sladki skutni štruklji na malinovi peni in z malinovim kulijem

02.08.2012

Testo:
250 g mehke moke
ščep soli
20 g olja
2 žlici kisa
1 do 1,5 dl tople vode

Bezgovi cvetovi v tempuri

Bezgovi cvetovi v tempuri

06.06.2012

Sestavine:
bezgovi (ali akacijevi) cvetovi
100 g vode
1 rumenjak
200 g moke
noževa konica gustina (jedilnega škroba)

ŠPARGLJEVE DOBROTE V REVIJI PET ZVEZDIC

ŠPARGLJEVE DOBROTE V REVIJI PET ZVEZDIC

17.04.2012

Sezona špargljev je na vrhuncu in kar nekaj zanimivih receptov, od predjedi do sladice, so pripravili v Restavraciji Pavel 2 v Piranu in v Gostilni Vrtnica v Zgornjem Konjišču. Objavljamo jih v aprilski številki revije Pet zvezdic, ki je že v prodaji v vseh večjih trgovskih centrih.

Koktajl modra laguna

Koktajl modra laguna

06.03.2012

Novost, ki jo z marčevsko številko uvajamo v reviji Pet zvezdic, je rubrika Barmanska abeceda – je izobraževalne narave in jo pripravljamo v sodelovanju z Društvom barmanov Slovenije. Tokrat boste v njej izvedeli številne barmanske pojme na črki A in B (v prihodnjih mesecih pa še na ostale črke).

Pustne miške z rozinami

Pustne miške z rozinami

16.02.2012

Na debeli četrtek se začenja pustno rajanje, zato objavljamo recept za slastne mini miške, ki so jih pripravili v Gostilni Pri Kuklju v Velikih Laščah. Več njihovih pustnih receptov, tudi za špehovko, krofe in krhke flancate, pa najdete v februarski številki revije Pet zvezdic, ki je naprodaj tudi v vseh večjih trgovskih centrih.

VALENTINOVA KAVA

VALENTINOVA KAVA

11.02.2012

Posebej za našo revijo sta natakarja Zoran Radić in Aleksandar Šešum v Grand hotelu Sava v Rogaški Slatini pripravila zanimive kavne napitke v plasteh. Enega tudi objavljamo, za ostale pa pokukajte v februarsko številko revije Pet zvezdic.

2 x juha z medom

2 x juha z medom

06.02.2012

Tokrat vam ponujamo dva recepta, kako pripraviti juho z medom. Več o slovenskem medu z geografskim poreklom, receptih z medom in medenih pijačah pa v novi, februarski številki revije Pet zvezdic, ki je že v prodaji.

Pikanten tajski curry s piščancem

Pikanten tajski curry s piščancem

11.01.2012

Sestavine:
(za 2 osebi)

Rdeči curry:
2 veliki žlici rdeče curry paste
200 g piščančjega fileja
4 jajčevce (beli, rumeni, vijolični)
6 do 8 mini jajčevcev...

Bučkina juha z ajdovo kašo

Bučkina juha z ajdovo kašo

04.01.2012

Sestavine:
(4 osebe)
Juha:
20 g maščobe
500 g bučk
1 l kostne ali zelenjavne juhe
0,2 kg krompirja
50 g ajdove kaše
limonin sok po okusu
muškatni orešček, bazilika
0,5 dl kisle smetane
1 rumenjak
peteršilj

ZLATO SONCE - vroči grog-punch

ZLATO SONCE - vroči grog-punch

29.12.2011

Za 4 osebe:
200 ml vinskega žganja (vinjak, konjak, metaxa…)
600 ml jabolčnega soka
sok 2 limon
4 žličke sladkorja
rezine jabolka
4 cimetove palčice

Limonini mafini

Limonini mafini

09.12.2011

Sestavine:
(za približno 12 mafinov)
250g bele moke
1 vrečka pecilnega praška
200g sladkorja
ščep soli
3 manjše neškropljene limone
125g masla
3 jajca
250 g skute
sladkor v prahu za posip

Čokoladni vrtinec z meto

Čokoladni vrtinec z meto

02.12.2011

Sestavine:
350g bele moke
250g masla
100g sladkorja v prahu
ščep soli
2 manjši jajci
1 žlička metine esence
2 žlici grenkega kakava
1 žlička olja

Sladki ravioli s kostanjevim nadevom

Sladki ravioli s kostanjevim nadevom

15.11.2011

Testo:
2 rumenjaka
1 žlica vode
2 žlici belega slajšega vina
4 žličke oljčnega olja
200 g bele moke

Kakijevi piškotki

Kakijevi piškotki

08.11.2011

Sestavine:
1 skodelica kakijevega mesa/pulpe
1 žlička pecilnega praška
1 skodelica sladkorja
2 žlički mletega cimeta
1/2 žličke klinčkov
ščepec soli
1 jajce
2 skodelici bele moke
1 skodelica rozin
1 skodelica mletih orehov
1/2 skodelice masla

Gratinirane buče s slanino

Gratinirane buče s slanino

28.10.2011

1 kg rumene buče
50 g masla
2 čebuli
125 g prekajene slanine
150 g kisle smetane
sol, poper
sir za posipanje

Rdeča pesa s kozjim sirom

Rdeča pesa s kozjim sirom

17.10.2011

Sestavine:
rdeča pesa
mehek kozji sir
rozine
pistacija

Brokolijeva juha s kozicami

Brokolijeva juha s kozicami

29.09.2011

Sestavine:
1/2 kg brokolija
25 dag očiščenih kozic
12 celih kozic
tekoča smetana
olivno olje
sol in poper

Belokranjska pogača

Belokranjska pogača

16.09.2011

Sestavine:
50 dag mehke bele moke
3 dl mlačne vode
2 žlički soli
20 g kvasa
1 ščepec kumine
1 celo jajce

Solata iz divjega riža in kumar

Solata iz divjega riža in kumar

05.09.2011

Sestavine:
(za 4 osebe)

2 skodelici divjega riža
1 sveža kumara
1 šalotka
pol lončka kisle smetane (lahko tudi več)
2 do 2,5 jedilni žlici limoninega soka
1 čajna žlička sladkorja
0,5 čajne žličke soli
0,5 žličke svežega kopra (peresasti lističi)

Smoothie iz lubenice, ananasa in breskvinega jogurta

Smoothie iz lubenice, ananasa in breskvinega jogurta

22.08.2011

Sestavine:
(za 2 osebi)
2 skodelici narezane lubenice
1 skodelica zmletega ananasa
2 skodelici breskvinega jogurta
ščepec cimeta
1/2 žličke vaniljevega ekstrakta

Solata s kozjim sirom

Solata s kozjim sirom

11.08.2011

Sestavine:
zelena solata
oljčno olje
balzamični kis
gorčica
slanina
paradižnik
francoska štruca
svež kozji sir
pinjole

Testenine s pinjolami

Testenine s pinjolami

01.08.2011

Sestavine:
(za 4 osebe)

testenine
skodelica svežih pinjol
2 paradižnika
oljčno olje
peteršilj, bazilika
sol, poper
parmezan

Solata iz lubenice, piščanca in breskev

Solata iz lubenice, piščanca in breskev

26.07.2011

Sestavine:
(za 4-6 oseb)

piščanec
lubenica
2 breskvi
1 skodelica navadnega jogurta
1/2 skodelice majoneze
1 žlička kopra
1 žlica sveže stisnjenega limoninega soka
sol, poper

Artičokin sladoled

Artičokin sladoled

19.07.2011

Artičokin sladoled
(za 1 kg sladoleda)

Sladoled:
500 g artičokinih sredic (strunjanske artičoke)
200 g sladkorja
300 ml mleka

Nabodalca malo drugače

Nabodalca malo drugače

11.07.2011

Sestavine:

kranjska klobasa
mozzarella
pisana paprika
paradižnik češnjevec
melona

Marelični chutney - aromatična omaka

Marelični chutney - aromatična omaka

30.06.2011

Sestavine
1,5 kg svežih marelic (tehtane izkoščičene)
2 stroka česna
1 majhen košček ingverja
35 dag nasekljane čebule
600 ml jabolčnega kisa
22 dag rjavega sladkorja Wiener Zucker
2 čajni žlici soli
2 čajni žlici gorčičnih semen
1 čajna žlica mletega cimeta
1 čajna žlica mletega muškatnega oreščka
½ čajne žličke kajenskega popra

Marmelada iz borovnic, malin in robid

Marmelada iz borovnic, malin in robid

27.06.2011

Sestavine
350 g borovnic
350 g malin
350 g robid
500 g želirnega sladkorja Wiener Gelierzucker 2:1
2 jedilni žlici limoninega soka

Koktajl Marocchino freddo

Koktajl Marocchino freddo

13.06.2011

Sestavine:
(za 1 osebo)

10 ml sladkornega sirupa
40 ml hladnega mleka
2 žlici čokolade v prahu
25 ml espresso kave
4 kocke ledu
20 ml spenjenega mleka

Ribezova marmelada

Ribezova marmelada

06.06.2011

1 kg ribeza
1 kg želirnega sladkorja 1:1

Bovla iz jagodičja

Bovla iz jagodičja

01.06.2011

Sestavine:
500 g jagod
300 g ameriških borovnic
200 g rdečega ribeza
1 limona
25 cl jagodne vodke
5 cl likerja Cointreau
0,5 l bistrega jagodnega soka
sladka smetana
vaniljev sladkor
listi melise

Dimljen losos s šparglji

Dimljen losos s šparglji

18.05.2011

Sestavine:
(za 4 osebe)
16 zelenih šparglejv
0,5 kg dimljenega lososa
limona

4 žlice aceta balsamica
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
žlička gorčice
žlica sezamovih semen
koper, sol, poper

Marinirane jagode

Marinirane jagode

10.05.2011

Sestavine:
750 g jagod
1 pomaranča
vaniljev sladkor
pomarančni liker Grand Marnier
čokolada

Lincerji

Lincerji

03.05.2011

Linško testo:
80 dag moke
50 dag margarine
25 dag sladkorja
1,5 vrečke pecilnega praška
2 vrečki vanilijevega sladkorja
2 jajci
naribana limonina lupinica

Kokosovi rogljiči

Kokosovi rogljiči

03.05.2011

Testo:
50 dag moke
20 dag kokosove moke
2 vrečki vanilijevega sladkorja
14 dag sladkorja v prahu
40 dag surovega masla
1 jajce

Velikončni krhki flancati

Velikončni krhki flancati

22.04.2011

Sestavine:
30 dag moke
1 lonček kisle smetane
1 žlica sladkorja v prahu
2 rumenjaka
1 celo jajce
3 žlice belega vina
1 žlico ruma
10 dag masla
olje za pečenje

Velikonočna potica

Velikonočna potica

22.04.2011

Za testo potrebujemo:
50 dag moke
3 dag kvasa
2,5 dcl mleka
10 dag masla
2 žlici olja
4 žlica sladkorja
1 kavina žlička soli
4 rumenjaki 1 žlica ruma
naribana lupinica bio limone
nekaj kapljic limoninega soka

Pinca (sladek velikonočni kruh)

Pinca (sladek velikonočni kruh)

22.04.2011

Sestavine:
50 dag moke
30 g svežega kvasa
7 dag sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
0,5 l mleka
3 rumenjaki
13 dag masla
pol žličke soli
limonina lupinica
nekaj kapljic limoninega soka
3 žlice ruma

Pirhi

Pirhi

22.04.2011

Potrebujemo:
jajca
različne trave, cvetice

Spomladanska solatka

Spomladanska solatka

12.04.2011

Potrebujemo:
Motovilec
Zelene sveže šparglje
Jagode
Sveži sir (kravji ali kozji)
Ekstra deviško oljčno olje
Balzamični kis
Sol
Rdeči poper

Rižota s šparglji in škampovimi repki

Rižota s šparglji in škampovimi repki

04.04.2011

Za 5-6 oseb:
700 g svežih špargljev
250 g škampovih repkov
350 g riža Carnaroli
85 g masla
4 žlice oljčnega olja
1 majhna čebula
1 dl belega vina
750 ml zelenjavne osnove (ali vode)
5 paradižnikov češnjevcev
1 majhna rumena paprika
sol, poper
parmezan

Testeni ptički

Testeni ptički

21.03.2011

1 kg bele moke T 500
8 dag sladkorja
5 dag kvasa
4 do 5 dl mlačne vode ali mleka
1,5 dag soli
1 vaniljin sladkor
4 dag olja
3 dag margarine
1 jajce
limonina lupinica
jajce za premaz

Čemažev namaz

Čemažev namaz

16.03.2011

1/2 kg skute
1,5 dl kisle smetane
skodelica drobno nasekljanih čemaževih listov
2 jajci
sol, poper

Mini flancati z osvežujočo omako

Mini flancati z osvežujočo omako

03.03.2011

Za flancate:
250 g moke
4 rumenjaki
100 ml kisle smetane
100 ml belega vina
limonina lupina
noževa konica soli
olje za cvrtje
sladkor za posip

Goveji steak na motovilcu s poprom

Goveji steak na motovilcu s poprom

28.02.2011

500 g govejega stegna
50 ml rdečega vina
50 ml vinskega kisa
2 žlici oljčnega olja
pisani poper, rožmarin, sol
150 g motovilca

Banane s cimetom

Banane s cimetom

18.02.2011

150g sladkorja
250 ml vode
sok 1 limone
2-3 žlice belega ruma
vaniljeva palčka
cimetova palčka
4 velike banane

Koktajl za romantike

Koktajl za romantike

11.02.2011

Za 1 osebo (after dinner koktajl):
1,5 cl Malibuja
3 cl temenga kakavovega likerja
3,5 cl tekoče sladke smetane
led

Rižota z radičem

Rižota z radičem

04.02.2011

Za 4 osebe potrebujemo:
6 čajnih žličk masla
2 čajni žlički ekstra deviškega oljčnega olja
1 čebula, drobno nasekljana
200 g rdečega radiča, narezanega na trakove
1 liter jušne osnove
400 g riža, sol, poper, parmezan