Objavili smo

Martini - Bondova pijača od klasike do sodobne preobleke

01 / 2022

Zmešan ali stresen, z olivo ali koktajl češnjo, klasično suh ali v novih okusih… Ime Martini je uporabljeno za nešteto mešanih pijač (preko 200), od katerih so mnoge zelo daleč od pravega Martinija, ki temelji na ginu in vermutu. Po njem je poimenovan celo stil kozarca, v katerem je postrežen! Več o mešani pijači, ki sodi med najbolj priljubljene na svetu, je povedal izkušeni barman Aleš Ogrin. Posebej za revijo je pripravil tudi dva odlična koktajla z jabolčnim pridihom.

Martinez, prednik Martinija in druge teorije
Pravzaprav nihče točno ne ve, kako je nastal koktajl Martini. Ena od teorij pravi, da so ga v času zlate mrzlice izumili rudarji v kalifornijskem mestu Martinez, spet druga, da je bil enostavno poimenovan po slavni znamki vermuta proizvajalca Martini & Rossi. Še najbolj uveljavljena je teorija, da je bil njegov predhodnik koktajl Martinez, ki pa se je razvil iz koktajla Manhattan. Vendar je tudi ta zgodovina skrivnostno zapletena zaradi številnih kombinacij, ki so nastale konec 19. in v začetku 20. stoletja ter ustvarile družino sorodnih koktajlov, kot so Martini, Martine, Martigny, Marguerite…
Prvi znani zapis o koktajlu Martinez je mogoče najti v priročniku za barmane Bartenders Guide iz leta 1862, katerega avtor je Jerry Thomas, ki danes velja za pionirja miksologije v Ameriki. Osnova takratnega koktajla je bil slajši nizozemski gin genever ali angleški gin Old Tom, ki so mu bili dodani sladki vermut, pomarančni liker in kanček bitra (grenčice). 
V primerjavi s slajšim Martinezom je klasični koktajl Martini prav tako pripravljen na osnovi gina in vermuta (italijansko aromatizirano vino), le da je skozi leta postajal vedno bolj suh. Pri tem, kako suha bo pijača, glavno vlogo igra izbira znamke oziroma stila gina in vermuta, saj so nekateri bolj suhi od drugih - med ekstra suhimi vermuti sta na primer Martini Extra Dry in Noilly Prat. Prav tako se gini in vermuti razlikujejo po aromatiki...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak, Aleš Ogrin. Foto: Peter Irman

Recepta:
-Jabolčni martini
-Skrivnostni jabolčni navdih

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.