Objavili smo

Ayatana - veganska kulinarika

10 / 2019

Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala tudi fermentirani pijači, kombučo in vodni kefir. A načrtov ima Aleksandra še veliko ...

Intervju:
Sami se vegansko prehranjujete že nekaj let. Kako pa je padla odločitev, da o pripravi rastlinske hrane začnete učiti tudi druge?
Aleksandra: Prvi mesec, ko sem prešla na vegansko hrano, sem si pripra- vljala bolj enostavne stvari, kot sta ovsena in prosena kaša. Potem sem začela raziskovati, kaj vse bi še lahko pripravila. Rada imam okusno hrano, zato sem začela na internetu iska- ti recepte. V glavnem je bila to takrat predvsem tuja literatura, v slovenščini je bilo bolj malo objavljenega. Pri nas sem obiskala tudi nekaj delavnic. Spoznala sem, da zelenjava ni nujno samo dušena ali popečena, ampak je lahko pripravljena s semeni in različnimi omakami, da je okusna tudi presna in da je lahko celo
del sladice. Že kot otrok sem bila zelo rada v kuhinji, tako da mi je bilo tovrstno raziskovanje v veliko veselje. Potem sem na delavnici pri Barbarelli (Barbari Radojlovič, blogerki in avtorici veganske in vegetarijanske kuharice – op.a.) slišala za izobra- ževanje na akademiji Matthew Kenney v ZDA, ki je usmerjena v presno, torej surovo hrano, in se nanj prijavila. To je bilo leta 2016. Po končanem izobraževanju sem začela razmišljati o izvedbi lastnih veganskih delavnic in rodila se je tudi blagovna znamka Ayatana.

Celoten intervju z Aleksandro in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Klemen Razinger

Recepti:
- Bučna granola s kokosovim jogurtom 
- Cvetačna juha z mandljevim mlekom in kurkumo 
- Pesini rezanci s pestom iz ohrovta in kvasa
- Mešana solatna skleda s kodrolistnim ohrovtom
- Sladek krompir s čičeriko in avokadom
- Jesenski kolač s kakijem

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna