Objavili smo

Ayatana - veganska kulinarika

10 / 2019

Gorenjka Aleksandra Grilc Tomažin je po izobrazbi ekonomistka in še pred nekaj leti si ni mislila, da ji bo svet veganske prehra- ne odprl toliko novih izzivov – osebnih in poslovnih! Danes skozi podjetje in blagov- no znamko Ayatana širi znanja o pripravi rastlinske hrane, na trg pa je lansirala tudi fermentirani pijači, kombučo in vodni kefir. A načrtov ima Aleksandra še veliko ...

Intervju:
Sami se vegansko prehranjujete že nekaj let. Kako pa je padla odločitev, da o pripravi rastlinske hrane začnete učiti tudi druge?
Aleksandra: Prvi mesec, ko sem prešla na vegansko hrano, sem si pripra- vljala bolj enostavne stvari, kot sta ovsena in prosena kaša. Potem sem začela raziskovati, kaj vse bi še lahko pripravila. Rada imam okusno hrano, zato sem začela na internetu iska- ti recepte. V glavnem je bila to takrat predvsem tuja literatura, v slovenščini je bilo bolj malo objavljenega. Pri nas sem obiskala tudi nekaj delavnic. Spoznala sem, da zelenjava ni nujno samo dušena ali popečena, ampak je lahko pripravljena s semeni in različnimi omakami, da je okusna tudi presna in da je lahko celo
del sladice. Že kot otrok sem bila zelo rada v kuhinji, tako da mi je bilo tovrstno raziskovanje v veliko veselje. Potem sem na delavnici pri Barbarelli (Barbari Radojlovič, blogerki in avtorici veganske in vegetarijanske kuharice – op.a.) slišala za izobra- ževanje na akademiji Matthew Kenney v ZDA, ki je usmerjena v presno, torej surovo hrano, in se nanj prijavila. To je bilo leta 2016. Po končanem izobraževanju sem začela razmišljati o izvedbi lastnih veganskih delavnic in rodila se je tudi blagovna znamka Ayatana.

Celoten intervju z Aleksandro in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Klemen Razinger

Recepti:
- Bučna granola s kokosovim jogurtom 
- Cvetačna juha z mandljevim mlekom in kurkumo 
- Pesini rezanci s pestom iz ohrovta in kvasa
- Mešana solatna skleda s kodrolistnim ohrovtom
- Sladek krompir s čičeriko in avokadom
- Jesenski kolač s kakijem

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.