Objavili smo

Eko kmetija Urška, Križevec

11 / 2019

Pod obronki Zreškega Pohorja mlada prev- zemnika kmetije, zakonca Urška in Jernej, nadaljujeta skoraj tri desetletja dolgo tra- dicijo podeželskega turizma družine Topol- šek. Eko turistična kmetija Urška se ponaša z najvišjo kakovostjo storitev, ki jo označujejo štiri jabolka, ter ekološkimi certifikati za kmetijstvo in namestitev. Doma pridelana živila so navdih za okusne delikatese in jedi, tudi takšne z oznako Okusi Rogle.

Zgovorna in vedno polna nalezljive iskrivosti je Urška Topolšek Planinšek. Tako kot njena mama Vilma, ki je pred skoraj tremi desetletji skupaj z možem Tonetom postavila dobre temelje Eko turistične kmetije Urška. Te zdaj že pet let uspešno nadgrajuje Urška z možem Jernejem, ki je po poklicu gradbeni inženir. Delo na kmetiji mu je očitno pisano na kožo, saj medtem ko ima Urška roko nad turističnim delom kmetije, gosti in kuhinjo, on skrbi za vsa kmečka opravila, njive, predelavo mesnin in vinsko klet. A ne le to! Je tudi spreten v izdelavi lesenih kuhinjskih
desk iz izbranih vrst lesa in miz...

Na kmetiji Urška se gostje poleg velnesa lahko sproščajo tudi v ogrevanem manjšem zunanjem bazenu in prespijo v 7 sobah. Urška tudi ponosno pove: »Za nas je največja tržnica naša ekološka kmetija, saj na njej pridelamo kar 80 % živil, ki jih ponudimo našim gostom.« Od zelenjave, sadja, lešnikov (imajo nasad s 160 leskami), zelišč in jedilnega cvetja, sokov in marmelad. Do mesa (kmetija ima registrirano klavnico), suhomesnatih in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir), kokošjih jajc... Ostalo, česar ne pridelajo sami, na primer žita za moko, kupijo pri okoliških kmetih...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Vroče jabolčno okrepčilo
- Bučni karpačo
- Jabolčna juha
- Pirin zdrob s klobaso, porom in lisičkami
- Nadevana svinjska rebra s krompirjevim mošnjičkom
- Čvečkova župa kot sladica

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.