Objavili smo

JGZ Brdo - chef Grega Rozman

12 / 2019

Že razmišljate, s čim boste v prazničnih dneh ali morda celo na sam silvestrski večer pogostili družino in prijatelje? Za decembrsko številko revije Pet zvezdic je chef Grega Rozman, ki vodi kuharsko ekipo JGZ Brdo, pripravil nekaj idej za drobne prigrizke, znane tudi pod imenom »finger food«, ki jih lahko pripravite tudi doma. 

Marsikdo bi pomislil, da v času, ko Posestvo Brdo objame zima in romantično prekrije sneg, tam zavladata mir in tišina. A v resnici je december eden najbolj delovnih mesecev za vse zaposlene v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo)...
Kulinarika je bila na Brdu od nekdaj pomemben del protokolarnega dogajanja in sprejemov na državni ravni. Zato ni čudno, da se je v njegovi zgodovini zvrstilo kar nekaj priznanih chefov. Pred letom dni je kot novi vodja kuhinje celotnega javnega zavoda svež veter prinesel chef Grega Rozman. V kuhinji kongresnega centra, kjer dela večino časa, je sestavil ekipo ambicioznih mladih kuharjev in kuharic (vsi so mlajši od 30 let). Nekateri med njimi so nase opozorili na kuharskih tekmovanjih že v času srednje oziroma višje šole. »Ima pa kuhanje za protokolarne dogodke tudi svoja pravila, ki se jih chefi držimo. Tako se je na primer dobro izogibati živilom, ki rada ostajajo med zobmi (makova semena, grah, blitva…) in bi pomembne goste lahko spravila v zadrego,« pripoveduje Rozman...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Losos s kumaričnim tatarjem, tonikovim želejem, limoninim gelom in kvinojinim čipsom
- Lignji, nadevani s hobotnico in bobom, na paradižnikovem gelu in z ocvrto polento
- Hladne rezine srne na kruhovem opečencu z orehovim kečapom, hruško, gorčico in senom v prahu
- Tortelin iz zelene na ajdovih drobtinah
- Topinamburjeva pena v mangovem želeju z lističem osladkorjenega črnega korena
- Lešnikov ganaš z meringo na hrustljavem piškotu z jurkinim gelom in zlatimi lističi

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.