Objavili smo

JGZ Brdo - chef Grega Rozman

12 / 2019

Že razmišljate, s čim boste v prazničnih dneh ali morda celo na sam silvestrski večer pogostili družino in prijatelje? Za decembrsko številko revije Pet zvezdic je chef Grega Rozman, ki vodi kuharsko ekipo JGZ Brdo, pripravil nekaj idej za drobne prigrizke, znane tudi pod imenom »finger food«, ki jih lahko pripravite tudi doma. 

Marsikdo bi pomislil, da v času, ko Posestvo Brdo objame zima in romantično prekrije sneg, tam zavladata mir in tišina. A v resnici je december eden najbolj delovnih mesecev za vse zaposlene v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo)...
Kulinarika je bila na Brdu od nekdaj pomemben del protokolarnega dogajanja in sprejemov na državni ravni. Zato ni čudno, da se je v njegovi zgodovini zvrstilo kar nekaj priznanih chefov. Pred letom dni je kot novi vodja kuhinje celotnega javnega zavoda svež veter prinesel chef Grega Rozman. V kuhinji kongresnega centra, kjer dela večino časa, je sestavil ekipo ambicioznih mladih kuharjev in kuharic (vsi so mlajši od 30 let). Nekateri med njimi so nase opozorili na kuharskih tekmovanjih že v času srednje oziroma višje šole. »Ima pa kuhanje za protokolarne dogodke tudi svoja pravila, ki se jih chefi držimo. Tako se je na primer dobro izogibati živilom, ki rada ostajajo med zobmi (makova semena, grah, blitva…) in bi pomembne goste lahko spravila v zadrego,« pripoveduje Rozman...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2019.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Losos s kumaričnim tatarjem, tonikovim želejem, limoninim gelom in kvinojinim čipsom
- Lignji, nadevani s hobotnico in bobom, na paradižnikovem gelu in z ocvrto polento
- Hladne rezine srne na kruhovem opečencu z orehovim kečapom, hruško, gorčico in senom v prahu
- Tortelin iz zelene na ajdovih drobtinah
- Topinamburjeva pena v mangovem želeju z lističem osladkorjenega črnega korena
- Lešnikov ganaš z meringo na hrustljavem piškotu z jurkinim gelom in zlatimi lističi

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.