Objavili smo

Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik

05 / 2023

GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE
Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo. Ob obisku grajske krčme boste prišli na svoj račun tako tisti, ki se želite zgolj posladkati z izvrstnimi slaščicami, kot tisti, ki ste ljubitelji kreativne kulinarike, navdahnjene z letnimi časi in lokalnimi sestavinami. Zagotovo kulinarično odkritje leta, ki ga gurmani ne smete izpustiti!

Grad, sezidan na visokem hribu sredi gozdov
V zgodnjem dopoldnevu je grad Bogenšperk objet v tišino in obdan z zelenjem deloval spokojno in veličastno, a ne prebahavo. Ni čudno, da se je vanj zaljubil Janez Vajkard Valvasor in ga leta 1672 tudi kupil. O njem je med drugim zapisal: »Ta grad je še eden tistih starih gorskih gradov, sezidanih na visokem hribu sredi gozdov. Ima razgled daleč na visoke snežnike proti Koroški in Štajerski, čist in zdrav zrak, sicer ne ravnine, kljub temu pa polja po hribih, preizvrstno sadje vsake vrste…«. Tukaj je Valvasor preživel dvajset let in napisal tudi večji del Slave vojvodine Kranjske, ki je za nas Slovence izjemno pomemben pričevalec takratnega jezika, življenja in navad na Kranjskem. Danes je v gradu muzejska zbirka, posvečena Valvasorjevemu življenja in delu, ki je vsekakor vredna ogleda ...

Želja po ustvarjalnosti in skupni rasti nas povezuje
Kar težko je verjeti, da je Mitja Zadravec Ribič kuharski samouk, ki je pred desetimi leti iz zdravstva zaplul v gostinske vode. Takrat se mu je ponudila priložnost, da odpre okrepčevalnico v Spodnjem Logu, na cesti med Litijo in Zagorjem. Poimenoval jo je Kuhla, kakor se pogosto v teh krajih reče leseni kuhalnici. Okrepčevalnica z malicami in kosili še vedno uspešno deluje, ime Kuhla pa je skozi leta postalo tudi zaščitni znak in znamka drugih njegovih projektov. Kot so na primer pogostitve in kulinarični dogodki v Rudniku Sitarjevec Litija, ki jih izvaja v sodelovanju z Razvojnim centrom Srca Slovenije, in čokoladnica Kuhla, katere pralineje in druge čokoladne dobrote lahko kupite na gradu Bogenšperk.
»Imel sem srečo, da se je že v Kuhli oblikovala dobra kuharska in strežna ekipa, katere del je potem šel z mano na grad. V tem času smo postali tudi prijatelji in delamo kot ena velika družina. Želja po ustvarjalnosti in skupni rasti nas povezuje,« rad pove Mitja. V kuhinji sta dva chefa – poleg Mitje še 28-letni Marko Železnik, ki je v Ljubljani končal srednjo gostinsko šolo in nato višjo šolo BIC Ljubljana, smer Živilstvo in prehrana. Mitja je sicer glavni ustvarjalec jedi in specialist zlasti za divjačino, a ga obveznosti velikokrat kličejo na različne konce, zato je Marko tisti, ki v kuhinji ves čas skrbi, da vse teče tako, kot mora ...

Sladke kreacije, grajska klet in načrti za prihodnost
Pomemben član kuharske ekipe Krčme na gradu Bogenšperk je tudi nadarjeni slaščičarski chef Sandi Planinšek. Star je 24 let in po končani srednji gostinski šoli v Zagorju je bil prepričan, da bo kuhar. Toda že v času šolanja je po naključju v sklopu redne prakse, ki jo je opravljal v Milanu, pristal na slaščičarskem oddelku. Dobra izkušnja je v njem pustila sled, ki se je nato šele po nekaj letih gostinskega dela in s prihodom v ekipo Kuhle razplamtela v strast do sladkih kreacij. Veliko je sam raziskoval in se učil in se udeležil tečaja pri slaščičarskem mojstru Naserju Gashiju v La Ganache. Nedavno se je vrnil z izobraževanja v Ameriki ...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Postrvja terina s karamelo fermentiranih jurčkov, peno pečenega kvasa in ječmenovim hrustkom
-Koprivna juha z zmrzlino iz dimljene skute (z naslovnice)
-Ocvrt kruhov cmok z račjim ragujem in hrenovim sladoledom
-Svinjski file à la Wellington, čemažev njok z ajdovim hrustkom in divja solata
-Ko zorijo jagode

Dodatne informacije:
KRČMA NA GRADU BOGENŠPERK
, Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji
041 - 392 295rezervacije@bogensperk.si / www.kuhla.net/krcma-na-gradu-bogensperk

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.