Objavili smo

La Ganache, Ljubljana - chef Naser Gashi

12 / 2020

LJUBEZEN DO FRANCOSKE SLAŠČIČARSKE UMETNOSTI
V La Ganache pâtisserie v Ljubljani, ki je ustvarjalnica, delavnica in prodajalna mojstra francoskega slaščičarstva Naserja Gashija, ni nikoli dolgčas. Vedno se nekaj mesi, valja, reže, peče, nadeva, okuša, razpravlja, preizkuša… Tukaj so doma francoske sladice, od klasičnih do tistih po chefovem navdihu. Na željo revije Pet zvezdic je tokrat zadišalo tudi po božičnih. Naj se sladkanje po francosko začne! 

Rogljiček od nekdaj kralj francoskega slaščičarstva
Jutra se v slaščičarski delavnici La Ganache na Tržaški c. 116 v Ljubljani začnejo zelo zgodaj. Chef Naser Gashi pride v svoj laboratorij, kot mu pravi, že okoli šeste ali celo prej in začne z delom. Pri tem njega in njegove pomočnice oziroma pomočnike skozi velika steklena izložbena okna lahko opazujejo mimoidoči. Vonju po pravkar pečenih pravih francoskih rogljičkih se je težko upreti in ko jih enkrat poizkusiš, se le stežka vrneš na približke. »Dober croissant ob ugrizu diši po maslu, testo je hrustljavo in se drobi, notranjost pa je ravno prav mehka in sočna. Ne potrebuje nadeva in ja, pojesti ga moraš isti dan, kot je pečen. V Franciji nihče ne kupuje rogljičkov za več dni. Tradicija je, da se rogljičke in bagete kupuje vsak dan, ker so sproti pečeni najboljši,« poudari chef Naser. Masleni rogljički so njegova priljubljena tema, le tisto, da izvirajo iz Avstrije, kjer so se prvotno imenovali Kipferl in so v Francijo prišli s prihodom Marije Antoinette okoli leta 1770, nekako presliši. No, res je, da so francoski slaščičarji nato ta priljubljen priboljšek iz kvašenega listnatega testa in velikih količin masla pripeljali do perfekcije. Takšne, da ga danes po celem svetu poznajo pod francoskim imenom croissant!
Chef Naser izdelavo francoskih rogljičkov uči tudi na svojih tečajih in kot pravi so mnogi presenečeni, kako natančna in dolga je njihova priprava. Ko zamesiš osnovno kvašeno listnato testo, se nanj polagajo debele plasti ohlajenega masla, sledi prepogibanje testa in valjanje...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Božični kruh z začimbami
-Jabolčna roža v karameli
-Kostanjeva sladica »Mont Blanc«
-Svetli in temni piškoti
-Pomarančni crème brûlée
-Šarkelj

Deli na
07 / 2025
Restavracija Marina Portorož
ŠTAJERCA, KI STA NA OBALI PREBUDILA SPEČO LEPOTICO Gostinca Saša Ambroža in chefa Jerneja Podpečana, oba rojena Štajerca, je pred več kot desetletjem povezalo delo - strast do gostinstva, delavnost in posluh za ljudi. Danes sta srce in motor restavracije Marina Portorož, ki se nahaja, kot pove...
07 / 2025
Na pikniku s chefom Dušanom Belšakom
NA PIKNIKU Z MOJSTROM PRIPRAVE MESNIH JEDI Zakonca Dušan in Branka Belšak – on v kuhinji, ona v strežbi – sta kar 28 let, vse do letošnje upokojitve, z roko v roki gradila prepoznavnost Slavkovega doma na Golem Brdu pri Medvodah. Gostilna sredi gozda je slovela predvsem po izvrstnih mesnih in...
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna