Objavili smo

La Ganache, Ljubljana - chef Naser Gashi

12 / 2020

LJUBEZEN DO FRANCOSKE SLAŠČIČARSKE UMETNOSTI
V La Ganache pâtisserie v Ljubljani, ki je ustvarjalnica, delavnica in prodajalna mojstra francoskega slaščičarstva Naserja Gashija, ni nikoli dolgčas. Vedno se nekaj mesi, valja, reže, peče, nadeva, okuša, razpravlja, preizkuša… Tukaj so doma francoske sladice, od klasičnih do tistih po chefovem navdihu. Na željo revije Pet zvezdic je tokrat zadišalo tudi po božičnih. Naj se sladkanje po francosko začne! 

Rogljiček od nekdaj kralj francoskega slaščičarstva
Jutra se v slaščičarski delavnici La Ganache na Tržaški c. 116 v Ljubljani začnejo zelo zgodaj. Chef Naser Gashi pride v svoj laboratorij, kot mu pravi, že okoli šeste ali celo prej in začne z delom. Pri tem njega in njegove pomočnice oziroma pomočnike skozi velika steklena izložbena okna lahko opazujejo mimoidoči. Vonju po pravkar pečenih pravih francoskih rogljičkih se je težko upreti in ko jih enkrat poizkusiš, se le stežka vrneš na približke. »Dober croissant ob ugrizu diši po maslu, testo je hrustljavo in se drobi, notranjost pa je ravno prav mehka in sočna. Ne potrebuje nadeva in ja, pojesti ga moraš isti dan, kot je pečen. V Franciji nihče ne kupuje rogljičkov za več dni. Tradicija je, da se rogljičke in bagete kupuje vsak dan, ker so sproti pečeni najboljši,« poudari chef Naser. Masleni rogljički so njegova priljubljena tema, le tisto, da izvirajo iz Avstrije, kjer so se prvotno imenovali Kipferl in so v Francijo prišli s prihodom Marije Antoinette okoli leta 1770, nekako presliši. No, res je, da so francoski slaščičarji nato ta priljubljen priboljšek iz kvašenega listnatega testa in velikih količin masla pripeljali do perfekcije. Takšne, da ga danes po celem svetu poznajo pod francoskim imenom croissant!
Chef Naser izdelavo francoskih rogljičkov uči tudi na svojih tečajih in kot pravi so mnogi presenečeni, kako natančna in dolga je njihova priprava. Ko zamesiš osnovno kvašeno listnato testo, se nanj polagajo debele plasti ohlajenega masla, sledi prepogibanje testa in valjanje...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 12/2020. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Božični kruh z začimbami
-Jabolčna roža v karameli
-Kostanjeva sladica »Mont Blanc«
-Svetli in temni piškoti
-Pomarančni crème brûlée
-Šarkelj

Deli na
02 / 2021
Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče - chefinja Mojca Trnovec
PUSTNE JEDI S CHEFINJO TRADICIJE Znana je kot prijazna kuharska sodnica iz tv oddaje Mali šef Slovenije. Pa tudi kot tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Drugače pa je 48-letna Mojca Trnovec prava gostinka in glavna v...
02 / 2021
Riso Gallo, ikona italijanskega riža in rižote
Poslanstvo italijanskega podjetja in znamke Riso Gallo je širiti kulturo riža in rižote po vsem svetu, pri čemer sodeluje s številnimi chefi v Italiji in po vsem svetu. Njegovi izkušeni strokovnjaki pa veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam sort riža, trajnostni pridelavi in posebnostim,...
02 / 2021
Vodnik Gault&Millau Slovenija za leto 2021
NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ ŠEST, NAZIV CHEF LETA V ROKE GREGORJU VRAČKU! Čeprav malce drugačna, a prav nič manj pomembna – takšna je bila letošnja, že tretja razglasitev najboljših po izboru gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021.  Zaradi epidemioloških razmer je razkritje...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.