Objavili smo

Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase

08 / 2022

Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi stvarmi poleg piva in kruha zagotovo tudi kakšna od tipičnih klobas. Te tradicije so pomemben del nemške kulturne dediščine, zato jih morate spoznati iz prve roke. Morda kar na potovanju po čudoviti Nemčiji.

DOLGA PIVOVARSKA TRADICIJA
Katera je najbolj priljubljena alkoholna pijača v Nemčiji? Odgovor poznamo vsi: to je lahko samo pivo. Povprečen Nemec je leta 2020 spil 95 litrov piva. V Nemčiji je približno 1300 pivovarn, od tega jih je več kot polovica na Bavarskem. Pri okoli 5000 različnih vrstah piva pa tudi raznolikosti ne manjka. Ta raznovrstnost je edinstvena v svetovnem merilu.
Vendar Nemci svoje najljubše pijače niso izumili, četudi bi se jim to izvrstno podalo. Pivo je ena najstarejših alkoholnih pijač, njegova priprava se je skozi stoletja spreminjala, začetki varjenja piva pa segajo daleč v zgodovino. Toda če Nemci piva že niso izumili, pa so ga izpopolnili. Nemški predpisi o čistosti piva (nem. Reinheitsgebot) že več kot 500 let strogo urejajo sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo piva. Dovoljeni so le voda, slad, hmelj in kvas. Če je pijači dodano še kaj drugega, temu ne moremo reči pivo – predpisi o čistosti niso šala!
Ti predpisi pa niso le način zagotavljanja kakovosti, ampak predstavljajo najstarejši zakon o varstvu potrošnikov na svetu – v veljavi so vse od leta 1516. V preteklosti je bilo pivo zdrav nadomestek za večinoma onesnaženo vodo. Takrat so ga pogosto redčili z najrazličnejšimi vprašljivimi sestavinami, a predpisi o čistosti so temu naredili konec. Najprej so bili dovoljeni le voda, slad in hmelj, nekoliko pozneje so dodali še kvas. Pri vsem skupaj je morda najzanimivejše, da se nemški pivovarji teh predpisov držijo še danes. Zato ni nič čudnega, da nemško pivo po vsem svetu velja za simbol kakovosti.
Ljubezen do piva se odraža celo v nemškem jeziku. Nemci denimo radi rečejo »es braut sich etwas zusammen«, kar v prevodu pomeni »nekaj se vari«. To se lahko nanaša na prihajajočo nevihto ali v prenesenem pomenu, da se obetajo težave ali prepir. Ko pa je vsak trud zaman, lahko pogosto slišimo vzklik: »Da ist Hopfen und Malz verloren!«, kar v prevodu pomeni »Hmelj in slad sta šla v nič!« Nemščino dela barvito še veliko drugih idiomov. Torej - preden se »kaj zvari«, si privoščite dobro pivo, morda tudi na kakšnem od znamenitih pivskih vrtov (ti. Biergarten), in odkrijte še druge zabavne nemške fraze.

Foto: Sveže točeno pivo. © FrankenTourismus, Bamberg TKS / Andreas Hub
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

KRUH KOT KULTURNA DEDIŠČINA
Po podatkih Nemškega inštituta za kruh se v Nemčiji vsak dan proda več kot 3000 različnih vrst kruha in pekovskih izdelkov. Ta raznolikost predstavlja svetovni rekord in je od leta 2014 del nesnovne kulturne dediščine Nemčije. 
Pekovske specialitete se od regije do regije precej razlikujejo. Pekovsko kulturo v Nemčiji oblikujejo geografske in podnebne razmere ter pestra zgodovina posameznih nemških regij. Od svetovno znane bavarske preste in bogatih polnozrnatih in mešanih kruhkov do prepečenca in polnozrnatega rženega kislega kruha pumpernickel – v nemških pekarnah se za vsak okus nekaj najde. Peki pri tem uporabljajo različna žita – predvsem pšenico, rž in piro, ter tudi različne načine priprave, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. 
Na svoj račun boste prišli tudi sladkosnedi, saj vas bo k pokušini vabila velika izbira mamljivih peciv, kot so hamburški masleni rogljički s cimetom (franzbrötchen), berlinski krofi, svetovno znani dresdenski božični kruh stollen in še mnoge druge poslastice.
In še zanimivost: vsaka nemška zvezna dežela ima najmanj eno vrsto kruha, ki izvira iz regije. Že samo tako lahko poskusite kar 16 vrst kruha in pekovskih izdelkov!

Foto: Turinški krompirjev kruh. © DZT / Mike Hofstetter

TIPIČNO POSARSKO - LYONSKA KLOBASA!
Kar je za Bavarce bela klobasa ali Weißwurst, za Nürnberžane pečenica ali Bratwurst in za Hessenčane Ahle Wurst, kar v prevodu pomeni stara klobasa (je v stilu sušene dimljene klobase, izdelana je iz svinjskega mesa in slanine), je za Posarce lyonska klobasa ali po domače Lyoner oziroma Fleischwurst (mesna klobasa). Ta obarjena in rahlo vroče dimljena klobasa po izgledu nekoliko spominja na debelejšo hrenovko, po teksturi pa na mortadelo in je izdelana iz svinjskega in govejega mesa. Lahko se uživa topla ali hladna. Nemci jo pogosto spečejo na žaru ali skupaj s krompirjem popražijo in postrežejo kot specialiteto, imenovano Lyonska ponev. V Saarbrücknu je celo prodajni avtomat za popečene klobase in ulica po imenu Lyonerring, ki dobesedno pomeni kolobar lyonske klobase.
Toda, ali je Lyonska ponev v resnici francoska ali nemška pogruntavščina? Izvirni recept za lyonsko klobaso iz zvezne dežele Posarje (nemško Saarland), ki leži na JZ države in meji na Francijo ter Luksemburg, sicer res prihaja iz francoskega mesta Lyon. A ker je imelo Posarje izjemno pestro zgodovino – regija je bila včasih pod francosko, drugič pod nemško oblastjo, vmes pa je bila celo samostojna – je lyonska klobasa kaj hitro postala stalnica v posarskih mesnicah. Danes je ena od regionalnih posebnosti in del identitete Posarja, v prihodnosti naj bi bila na evropski ravni celo zaščitena. Lyonska klobasa nastopa tudi v številnih pesmih, parodijah in pregovorih. In še zanimivost: v preteklosti rudarjem nadur niso poplačali v denarju, ampak s četrt kolobarja lyonske klobase, pol velike žemlje in steklenico piva.
V drugih delih Nemčije lyonsko klobaso večinoma postrežejo hladno v narezku ali v solati. Poleg tega se uporablja tudi za pripravo mesne solate. V Pfalški, Rheinhessnu in sosednjih regijah je lyonska klobasa del svete trojice - štručka, klobasa in vino, ali kot bi narečno rekli Nemci: »Weck, Worscht un Woi«. Kratico WWW lahko vidimo celo na spomeniku menihu na vodnjaku Fastnachtsbrunnen v Mainzu.

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Nemška turistična organizacija, DZT
Naslovna fotografija (Hessen: klobasa Ahle Wurst s kruhom in pivom): © GrimmHeimat / Paavo Blafield

Recept, objavljen v članku:
-Lyonska ponev (Specialiteta zvezne dežele Posarje - nem. Saarland)

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna