Objavili smo

Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc

07 / 2018

Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin...

Katja in Peter že četrto sezono oskrbujeta gostince v Ljubljani in okolici z užitnimi divjimi rastlinami in užitnim gojenim cvetjem. Med njunimi odjemalci je kar nekaj priznanih lokalov, kot so restavracija JB, Luda, Monstera, Sorbara, Pri Škofu, Jezeršek catering, Super catering… »Ko sem chefu Janezu Bratovžu prinesel poganjke divjega hmelja in mu predlagal, da jih popeče na žaru, je bil najprej malo zadržan, nato pa nad njihovim okusom navdušen,« se Peter spominja začetkov in prvih obiskov pri gostincih. Zdaj jim vsakič skuša predstaviti kakšno novo rastlino in njeno uporabnost v kulinariki. Nekatere jedem dodajo okus, spet druge pridejo bolj do izraza kot dekoracija. Imata tudi vsak svojo njivo, na kateri vzgajata užitno gojeno cvetje, ki ga prav tako vključujeta v ponudbo. Vrtnice, kapucinke, sivka, ognjič, boreč, astre, cinije… Sezona »divje hrane« se začne pomladi s čemažem, mladimi bukovimi listi, mladimi rmanovimi listi, travniško penušo, smrdljivko ali krompirjevko, ki raste v gozdu, je podobna regratu, a njeni listi ostanejo mehki skoraj do sredine poletja. Potem pridejo na vrsto bela metlika, cvetovi bezga in akacije mladi listi, cvetovi in semena prave in mrtve koprive – cvetovi slednje vsebujejo veliko medičine...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Rožma

Deli na
07 / 2025
Restavracija Marina Portorož
ŠTAJERCA, KI STA NA OBALI PREBUDILA SPEČO LEPOTICO Gostinca Saša Ambroža in chefa Jerneja Podpečana, oba rojena Štajerca, je pred več kot desetletjem povezalo delo - strast do gostinstva, delavnost in posluh za ljudi. Danes sta srce in motor restavracije Marina Portorož, ki se nahaja, kot pove...
07 / 2025
Na pikniku s chefom Dušanom Belšakom
NA PIKNIKU Z MOJSTROM PRIPRAVE MESNIH JEDI Zakonca Dušan in Branka Belšak – on v kuhinji, ona v strežbi – sta kar 28 let, vse do letošnje upokojitve, z roko v roki gradila prepoznavnost Slavkovega doma na Golem Brdu pri Medvodah. Gostilna sredi gozda je slovela predvsem po izvrstnih mesnih in...
06 / 2025
Gostilna Podfarovž, Vipava
TAM, KJER ŽUBORI VODA IN SE PIŠE KULINARIČNA POEZIJA  V zavetju vipavskih izvirov se skriva ena najbolj čarobnih gostiln pri nas — Podfarovž. Nima le terase, na kateri poleti goste hladi globoka senca in pomirja šepet vode, ampak tudi odlično kuhinjo. Sezonske jedi ustvarja burje vajena Primorka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna