Objavili smo

Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc

07 / 2018

Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin...

Katja in Peter že četrto sezono oskrbujeta gostince v Ljubljani in okolici z užitnimi divjimi rastlinami in užitnim gojenim cvetjem. Med njunimi odjemalci je kar nekaj priznanih lokalov, kot so restavracija JB, Luda, Monstera, Sorbara, Pri Škofu, Jezeršek catering, Super catering… »Ko sem chefu Janezu Bratovžu prinesel poganjke divjega hmelja in mu predlagal, da jih popeče na žaru, je bil najprej malo zadržan, nato pa nad njihovim okusom navdušen,« se Peter spominja začetkov in prvih obiskov pri gostincih. Zdaj jim vsakič skuša predstaviti kakšno novo rastlino in njeno uporabnost v kulinariki. Nekatere jedem dodajo okus, spet druge pridejo bolj do izraza kot dekoracija. Imata tudi vsak svojo njivo, na kateri vzgajata užitno gojeno cvetje, ki ga prav tako vključujeta v ponudbo. Vrtnice, kapucinke, sivka, ognjič, boreč, astre, cinije… Sezona »divje hrane« se začne pomladi s čemažem, mladimi bukovimi listi, mladimi rmanovimi listi, travniško penušo, smrdljivko ali krompirjevko, ki raste v gozdu, je podobna regratu, a njeni listi ostanejo mehki skoraj do sredine poletja. Potem pridejo na vrsto bela metlika, cvetovi bezga in akacije mladi listi, cvetovi in semena prave in mrtve koprive – cvetovi slednje vsebujejo veliko medičine...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Rožma

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.