Objavili smo

Užitne divje rastline - nabiralca dr. Katja Rebolj in Peter Zajc

07 / 2018

Začelo se je z Rožma piškoti z zelišči. Danes pa dr. Katja Rebolj in Peter Zajc z užitnimi, v neokrnjenem okolju sveže nabranimi in očiščenimi divjimi rastlinami ter gojenim jedilnim cvetjem oskrbujeta znane ljubljanske chefe. Izvajata tudi delavnice o prepoznavanju in okusni pripravi rastlin...

Katja in Peter že četrto sezono oskrbujeta gostince v Ljubljani in okolici z užitnimi divjimi rastlinami in užitnim gojenim cvetjem. Med njunimi odjemalci je kar nekaj priznanih lokalov, kot so restavracija JB, Luda, Monstera, Sorbara, Pri Škofu, Jezeršek catering, Super catering… »Ko sem chefu Janezu Bratovžu prinesel poganjke divjega hmelja in mu predlagal, da jih popeče na žaru, je bil najprej malo zadržan, nato pa nad njihovim okusom navdušen,« se Peter spominja začetkov in prvih obiskov pri gostincih. Zdaj jim vsakič skuša predstaviti kakšno novo rastlino in njeno uporabnost v kulinariki. Nekatere jedem dodajo okus, spet druge pridejo bolj do izraza kot dekoracija. Imata tudi vsak svojo njivo, na kateri vzgajata užitno gojeno cvetje, ki ga prav tako vključujeta v ponudbo. Vrtnice, kapucinke, sivka, ognjič, boreč, astre, cinije… Sezona »divje hrane« se začne pomladi s čemažem, mladimi bukovimi listi, mladimi rmanovimi listi, travniško penušo, smrdljivko ali krompirjevko, ki raste v gozdu, je podobna regratu, a njeni listi ostanejo mehki skoraj do sredine poletja. Potem pridejo na vrsto bela metlika, cvetovi bezga in akacije mladi listi, cvetovi in semena prave in mrtve koprive – cvetovi slednje vsebujejo veliko medičine...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Rožma

Deli na
05 / 2023
Krčma na gradu Bogenšperk, chefa Mitja Zadravec Ribič in Marko Železnik
GRAD, NA KATEREM SE PIŠEJO ZANIMIVE ZGODBE Na gradu Bogenšperk na Dolenjskem je živel in pisal znameniti polihistor Janez Vajkard Valvasor. Tu se je pred tremi leti začela pisati tudi zanimiva, ustvarjalna in ambiciozna gostinska zgodba, katere avtor je Mitja Zadravec Ribič s svojo zagnano ekipo....
05 / 2023
Sibon Wine & Spa Resort, Jeruzalem - chef Zoran Ristič
V DEŽELI ŠIPONA ZDAJ TUDI BUTIČNI HOTEL SIBON! Med turistično najbolj prepoznavne kraje Prlekije zagotovo sodi Jeruzalem, ki je od Ljutomera oddaljen 7 kilometrov in mu pravijo tudi raj med vinogradi. Prav tu se je pred letom dni odprl štirizvezdični butični hotel Sibon Wine & Spa Resort....
05 / 2023
Gault&Millau Slovenija 2023
DESETIM RESTAVRACIJAM 4 KAPE, CHEF LETA JANEZ BRATOVŽ! Izid kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija, že petega po vrsti, je vsakič znova praznik slovenske gastronomije. Ne le zato, ker prinese priznanja in s tem potrditev že uveljavljenim in najboljšim, ampak tudi odkriva sveža gastronomska...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.