Za profesionalce

Ko zadiši po vrhunski kavi in čaju

12 / 2023

V podjetju Gastpro iz Kamnika so strokovnjaki za najbolj priljubljene tople napitke, saj z vrhunskimi specialnimi kavami in premium čaji že vrsto let oskrbujejo restavracije, gostinske lokale, hotele doma in po svetu, ter tudi vse ljubiteljske navdušence, ki si skodelico odličnega napitka radi pripravijo kar doma. O tem smo se pogovarjali s Petrom Ševičem (na fotografiji), ki v podjetju skrbi za prodajo ter tečaje in delavnice.

Leta 2015 ste predstavili blagovno znamko Stow Coffee. Ta predstavlja celostni koncept, ki zajema pražarno, akademijo in kavarne ter franšize Stow. Kakšno kavo pražite in zakaj izstopa na slovenskem in mednarodnem trgu? In mimogrede – od kod pravzaprav ideja za ime Stow?
Z našim popolnim nadzorom nad vsako fazo, od kavnega posestva do gostinca, prinašamo na slovenski trg najvišjo raven ponudbe kav. Osebno poznanstvo, redni obiski kavnih posestev, neposredna vpletenost pri izbiri sort in procesnih metod ter okušanje na stotine vzorcev kav, ki nam jih lastniki kavnih posestev vsako sezono redno pošiljajo v preverjanje, nam omogoča, da vemo, kateri pridelovalci v tekoči sezoni izstopajo po izjemni kakovosti in inovativnosti. Zato se pri naši ponudbi kav lahko vedno zanesete, da dobite najboljše sezonske sveže pražene specialty kave.
Stow je izpeljanka imena nekoč priznane lokalne tovarne Stol iz Kamnika ob vznožju Kamniških Alp, kjer se nahaja tudi naša pražarna.

Večino vaših kav je možno pokusiti v kavarni Stow v Mestnem muzeju Ljubljana, za katero pravite, da je »show room« oz. okuševalni salon. So se v letih njenega obstoja navade in želje obiskovalcev kaj spremenile?
Kavarna Stow obiskovalcem oziroma gostom v izjemnem ambientu, kjer se prepletata moderna arhitektura in dotik kavnega nasada, omogoča neprecenljivo izkušnjo najkompleksnejših okusov, ki jih kavni svet pozna. Gre za koncept stalnega izobraževanja o klasičnih in redkih vrstah, sortah in inovativnih procesnih fermentacijah kav. Naši mednarodno šolani baristi kavo postrežejo kot sommelier vino. Kavarna Stow nedvomno postavlja najvišje standarde pri ponudbi kave v Sloveniji in skupaj z nami raste tudi kultura pitja in zahtevnost naših gostov.

Kakšne kave vse ponujate pri Stow Coffee? So med njimi tudi kakšne posebne, redke?
Našo kavo delimo na tri segmente. Za HoReCo imamo v ponudbi dve nadstandardni mešanici. Mešanica BIG BUDDY sledi čokoladnemu profilu z izjemno bogato espresso kremo. RED CARPET pa predstavlja kombinacijo čokoladnih in sadnih not za bolj zahtevne goste, ki v espressu iščejo nekaj več.
Poleg mešanic ponujamo gostincem in specializiranim kavarnam za pripravo espressa in filter kave tudi selekcijo najvišje ocenjenih kav iz posameznih svetovno priznanih butičnih kavnih posestev, kot so LOS PIRINEOS, EL PARAISO. Naša posebnost, po kateri smo znani na najzahtevnejšem mednarodnem trgu, so najbolj redke vrste in sorte kav, ki so večini nedostopne. Kave, kot so Coffea Eugenioides iz posestva Cafe Inmaculada, Coffea Racemosa in Ninety Plus Gesha Estate osvajajo naslove na svetovnih prvenstvih in podirajo rekorde najdražjih kav na zasebnih dražbah.

Akademija predstavlja drugi steber koncepta Stow Coffee, v sklopu katerega redno izvajate mednarodne tečaje SCA in delavnice na temo kave. Povejte nam malo več o akademiji.
Akademija v Ljubljani nudi celovito izobraževanje za gostince, od svetovanja pri odprtju kavarne do načrtnega izobraževanja kadra. Kot mednarodni AST trener in partner mednarodne organizacije Specialty Coffee Association smo s programom SCA Coffee Diploma v slovenskem jeziku v 7 letih delovanja razvili vodilni izobraževalni sistem pri nas. Akademija izvaja tri module (Barista Skills, Brewing in Introduction to Coffee), ki po uspešno opravljenem izobraževanju in pisnem delu v angleščini udeležencu prinašajo mednarodno priznane certifikate za poklic barista. Poleg profesionalnih tečajev izvajamo tudi krajše delavnice s področja senzorike okusa (okušanje in ocenjevanje kvalitete kave), priprave filter in espresso kave, degustacije kav, kjer na akademiji gostimo svetovno priznane lastnike kavnih posestev. Poleg tega je akademija tudi organizator Ljubljana Coffee Festivala, ki se odvija vsako leto v Mestnem muzeju Ljubljana.

Gastpro je tudi distributer espresso aparatov, kavnih mlinov in celotne opreme za bariste, že več kot 30 let nudite tudi tehnični servis. Na katere blagovne znamke, ki jih zastopate, ste najbolj ponosni?
LA MARZOCCO so espresso aparati, ki jim zaupajo najboljše kavarne, restavracije in hoteli na svetu zaradi njihove zanesljivosti, vzdržljivosti in brezčasnosti. La Marzocco aparati nudijo podporo trgu HoReCa in baristu pri pripravi omogočajo nešteto rešitev ter mu s tem olajšajo pot do popolne espresso kave.
EVERSYS so super avtomatski aparati za enostavno pripravo espresso kave, ki zapolnijo kvaliteto pri pomanjkanju kadra (barista) v kavarni, restavraciji, hotelu ali pisarni (E-Barista sistem: popoln nadzor nad ekstrakcijo kave, številom pripravljenih kav...).
Pri nakupu espresso aparata poleg njegove namestitve in nastavitve kave svetujemo tudi glede uporabe filtrirane vode. Kvaliteto vode veliko gostincev zanemarja, vendar to najprej in pomembno vpliva na razlike v kvaliteti okusa kave. Ponujamo tehnične podporo 24/7, ker se zavedamo, da je zanesljiva, popolnoma delujoča oprema ključnega pomena na vsakem koraku dobavne verige kave.

V podjetju Gastpro ste znani tudi po prodaji vrhunskih čajev znamke Althaus. Kakšne vse imate v ponudbi? 
Althaus predstavlja visokokakovostne čaje in nudi vse vrste črnih, zelenih čajev ter zeliščnih in sadnih infuzij, da zadovolji potrebe gostinske in hotelske ponudbe. Združuje staro tradicijo čajev in ostale izdelke visoke kakovosti s sodobnimi postopki pridelave, kot so Matcha, Chai, sezonski čaji in izbor ledenih čajev.
Tudi pakiranja čajev in čajnih vrečk so v zadnjih letih dobila poleg klasičnih še številne nove, atraktivne oblike polnjen. Od klasične Deli pack in praktične Pyra pack piramidne do Grand pack porcijske vrečke za čajnik. Vsak od teh konceptov je namenjen določenemu tipu ponudbe v gastronomiji in hotelirstvu. Večina čajev Althaus je iz ekološke pridelave, embalaža pa je biorazgradljiva.

Članek je objavljen v katalogu Gastro&Gourmet 2024 (.pdf / listalnik)

Tekst: revija Pet zvezdic.   Foto: Gastpro d.o.o.

Deli na
12 / 2023
Ni vsaka obutev primerna za vsako nogo
Ljubljansko podjetje Protrade se ukvarja s prodajo delovne in ortopedske obutve že 34 let. Njihovo poslanstvo je ponuditi kakovostno obutev zlasti tistim, ki preživijo večino dneva na nogah, torej tudi zaposlenim v gostinstvu in hotelirstvu. V ponudbi imajo obutev svetovno priznanih znamk in najrazličnejših...
05 / 2023
Trendi pri postrežbi hrane in pijače
Celjsko podjetje Alpeks, ki gostince že več kot 30 let oskrbuje z opremo za pripravo, serviranje ter postrežbo jedi in pijač, je po treh letih premora ponovno pripravilo srečanje z gostinci. Tokrat so v ljubljanskem hotelu Intercontinental povabljeni predstavniki gostinskih obratov in hotelskih...
01 / 2023
V pričakovanju strokovnih Sejmov okusov
Februarja se bodo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji Primorskega sejma odvili že 16. Mednarodni Sejmi okusov, mnogim znani tudi pod imenom GASTexpo. Na njih se vsako leto predstavita gostinska in hotelirska oprema, ponudniki živil in pijač, gastronomija. Letos bo sejem prvič...
Za profesionalce Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna