Objavili smo

Intervju: chef Blaž Habjan

02 / 2022

MOJA KUHARSKA POT NA IRSKEM
Mnogi se boste kuharja Blaža Habjana spomnili tudi po njegovi kulinarični artistiki – od slik, narejenih iz semen, do skulptur iz testa in čokolade, ki jih je razstavljal na kulinaričnih dogodkih in tekmovanjih. Zanje je prejel številne zlate medalje. Lani se je Celjan odločil svojo poklicno pot nadaljevati na Irskem. Dela v slaščičarski ekipi luksuznega podeželskega letovišča Fota Island Resort v bližini turistično priljubljenega mesta Cork. Z njim smo se pogovarjali o delu in življenjskih preizkušnjah. 

Intervju

Povejte nam kaj več o svojem odhodu v tujino. Zakaj ste se odločili ravno za Irsko?
Habjan: Pred skoraj desetletjem sem že izkusil delo v tujini, nekaj časa sem kuhal v Dubaju. Vse od vrnitve nazaj v Slovenijo me je nek notranji glas klical nazaj. A sem ostal in osem let delal v Ljubljani kot chef in vodja cateringa, a želja je ves čas ostala in vrela v meni. Ko sem predlani zelo zbolel in bil v bolniškem stažu več kot leto dni, sem se odločil, da grem, če ozdravim, za svojim klicem v tujino. Sprva je bila ideja samo, da bi si poiskal novo službo v Sloveniji, in sem na LinkedIn, kjer imam tudi svojo stran, zapisal, da iščem službo ter naštel svoje izkušnje in reference. In glej ga zlomka, v 15 minutah se je oglasila rekrut služba iz Zagreba in me vprašala, ali bi bil pripravljen iti v tujino in da mi lahko pomagajo najti službo na Irskem ali v Angliji. Za Anglijo bi bilo potrebnih ogromno papirjev in časa za njihovo urejanje, ker ni več v EU, zato sem se odločil za Irsko. Po mesecu dni je preko Zooma že potekal sestanek z glavnim chefom slaščičarne v Fota Island Resortu, ki je po 15 minutah pogovora rekel: "Dovolj sem slišal, služba je tvoja." Tako da nisem imel nobenih poznanstev, ki bi mi omogočila to službo, le pokazal sem znanje in izkušnje, ki so jih iskali. Tukaj vse temelji na znanju. 

Opišite nam malo letovišče Fota Islan Resort in kako so vas sprejeli sodelavci? Je med njimi veliko tujcev?
Habjan:
 (smeh) Sprejeli so me kot predsednika, resnično! Na letališče so me prišli iskat in nato nastanili v eni od hišk za 6 oseb, ki jih imamo v resortu, kjer sem moral po takratnih proticovidnih predpisih ostati pet dni v karanteni. Med tem časom so me bogato zalagali s hrano, se takoj odzvali na vsako mojo željo ali prošnjo, res so bili pozorni. Vse skupaj imam zapisano in objavljeno na moji Facebook starani. Poglejte si, saj res kar dosti objavljam, kako in kaj je tukaj. Tudi sprejem v hotelu in kuhinji, ki je sledil po karanteni, je bil izjemno topel. V samem kuharskem timu smo narodnostno zelo mešani. Približno polovica je Ircev, ostali smo od drugod. Glavni chef (executive chef) je Francoz, potem so tu še Portugalci, Španci, Mehičani, cel svet v malem… Kuhinjski tim je velik in šteje 20 ljudi.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: osebni arhiv B.H.

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.