Objavili smo

Šiponova prihodnost je lahko neverjetna!

01 / 2023

Šipon (pušipel, furmint, zapfer, sonnentraube...) je iz kislega špricar vina že prehodil pot do lahkega, razgibanega vina v prestižnih evropskih restavracijah. Sosedje Hrvati in Madžari se tega zelo dobro zavedajo, kaj pa mi, so se spraševali udeleženci okrogle mize in pokušine šiponov, ki se je ob 150-letnici Društva vinogradnikov in prijateljev vina odvila v Ljutomeru.

Nebrušeni diamant Jeruzalemsko–ormoških goric
Pod okriljem ljutomerskega Društva vinogradnikov in prijateljev vina, ki so ga Prleki ustanovili pred 150 leti (ob ustanovitvi leta 1872 se je imenovalo Vinorejsko društvo Ljutomer), sta vinarja Matevž in Stanislav Kaučič v sodelovanju z rojakom in prepoznavnim vinskim poznavalcem ter publicistom Robertom Gorjakom organizirala strokovni dogodek s pomenljivim naslovom »Quo vadis, domine šipon?« (Kam, gospod šipon?). Prepričani so, da šipon kot prastara bela sorta vinske trte, tradicionalno značilna tudi za naše Jeruzalemsko–ormoške gorice, potrebuje nov zagon, novo zgodbo, novo paradigmo. Potrebuje zalet, podoben tistemu, ki mu ga je pred slabega četrt stoletja dal takrat ustanovljeni Klub šipon. 
Sorta šipon, ki ima v svetu čez trideset sinonimov, se ponaša s številnimi dobrimi lastnostmi. Njegovi veliki listi govorijo o tem, da je občutljiv na tla, iz katerih poganja, imeti mora dovolj vode in sonca, šiponov veliki grozd pa kar kliče po razbremenitvah trsa. Dozori pozno, raste bujno, silno. »Šipon gre lahko le še naprej,« meni Danilo Šnajder, član trojice, ki vodi klet Verus vino. Ob tem dodaja: »Šipon, ki v naravi najbolj uživa posajen na lahka peščena tla jugozahodnih leg in na nadmorski višini, ki ni dosti nižja od tristotih metrov, potrebuje pametno enošparonsko vzgojo. Vinogradnik ga mora redčiti in pridelek skrbno regulirati, pletje šipona mora biti rigorozno.« Takrat iz njih v kleti lahko pridela vrhunsko vino, ki navdušuje s svojo prijetno svežino in edinstveno nežno cvetico, ki spominja na citruse, kutine ali hruške ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Stash Rudolf Photography 

Deli na
02 / 2024
Hotel Sabotin, Solkan
DOBRODOŠLI V HOTELU Z NAJDALJŠO TRADICIJO NA GORIŠKEM! Hotel Sabotin v Solkanu, ki sodi pod okrilje skupine HIT, v letošnjem letu praznuje 70 let, odkar deluje pod tem imenom. Njegova zanimiva zgodovina je še veliko starejša in o tem bo pričala tudi razstava, ki jo pripravljajo ob jubileju. Danes...
02 / 2024
Restavracija Hong Kong 2, Moste pri Komendi
KITAJSKA RESTAVRACIJA, KI JE PREPRIČALA TUDI KULINARIČNE KRITIKE V restavraciji Hong Kong 2 v Mostah pri Komendi je dobro rezervirati mizo, saj je to ena tistih postojank ljubiteljev kitajske kuhinje, ki je skoraj vedno polno zasedena. Kakovost njene ponudbe in postrežbe je že pred leti prepoznal...
01 / 2024
Stara gostilna, Piran - chef Kristian Zule
SKRITI PIRANSKI KULINARIČNI IN VINSKI ZAKLADI   Le nekaj korakov od piranske promenade se v eni od uličic nahaja Stara gostilna, ki se je v zadnjih letih prelevila v »fine dining« restavracijo. V kuhinji je glavni Kristian Zule, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priporočilom in mladi kuharski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.