Objavili smo

Šolski center Šentjur

02 / 2022

MLADI VIDIJO PRIHODNOST V ŽIVLJENJU IN DELU NA PODEŽELJU
Če se je še pred desetletjem zdelo, da mladi svojo prihodnost in zaposlitev iščejo le v mestih, na Šolskem centru Šentjur pravijo, da po njihovih izkušnjah temu ni tako. Vedno več jih je, ki v podeželju vidijo lepoto življenja in tudi prostor za uresničitev poslovnih idej in priložnosti. Zato si na ŠC Šentjur, ki je lani praznoval častitljivih 111 let obstoja, prizadevajo mladim ponuditi zanimive in v prihodnost podeželja zazrte izobraževalne programe s področij kmetijstva, naravovarstva, živilstva, gostinstva in turizma. Tako na ravni srednje kot tudi višje strokovne šole.

TOKRAT PEKLI IN CVRLI ZA PUSTA HRUSTA
Na dan našega obiska Šolskega centra Šentjur je bilo že od zgodnjih jutranjih ur v učni kuhinji živahno, vse v znamenju pečenja in cvrtja za pusta. Dijakinje tretjega, zadnjega letnika programov Slaščičar in Pek so se pod vodstvom strokovnih učiteljic Elizabete Paska Selić in Jane Kropec učile priprave kvašenega, krhkega in paljenega testa, iz katerega so izdelale slane in sladke pustne dobrote, od klasičnih do bolj modernih. Vse pa nato lepo razstavile in postavile na ogled tudi drugim dijakom in učiteljem ter seveda objektivu našega fotografa Petra.

Mlade bodoče slaščičarke so skozi učno uro spoznale tudi to, da so krofi lahko precej "muhasti". Če niso pravilno vzhajani in ocvrti, njihova oblika in venček kaj hitro nista takšna, kot bi morala biti. "Tukaj na Kozjanskem, od koder je doma tudi precej naših dijakinj in dijakov, se za pusta poleg krofov tradicionalno pripravljajo še ocvirkovka (pogača in potica) ter krhki flancati. A ker si za norčavega pusta lahko privoščimo tudi malo bolj pisane sladice, smo pripravili še dve pustno okrašeni torti, makrone, pralineje, čokoladno dekoracijo," je med drugim povedala Elizabete Paska Selić. Slaščičarstvo poučuje že 26 let, vse od takrat, ko je Šolski center Šentjur pridobil ta izobraževalni program...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Rogljički s pršutom in hrenom
-Šunka v testu s hrenom
-Ocvirkova pogača
-Ocvirkova potica ali ocvirkovka
-Sonček
-Krhki flancati
-Krofi malo drugače – obročki in rožice
-Šahovnica
-Ocvrti srčki in venčki iz paljenega testa

Deli na
09 / 2023
Bro'Sis Bar & Restaurant, Maribor
KO SESTRA IN BRAT ZDRUŽITA MOČI, SE BRO'SIS RODI Gostinska zgodba, ki jo v Mariboru pišeta Anja in Rok Zebec, sestra in brat, dokazuje dvoje – da se tudi v težkih časih lahko rodijo dobre stvari in da obstajajo mladi, ki jih delo v kuhinji in strežbi zelo veseli. Okusno hrano in prijazno postrežbo...
09 / 2023
Bistro Štorja, Postojna
NOVE ZGODBE IN OKUSI MED GOZDOM IN MORJEM Zakonca Marko in Anja Stanković, chef in slaščičarka, pravita, da želita z Bistrojem Štorja postaviti Postojno na kulinarični zemljevid Slovenije. Da bi se domači in tuji gostje v njej ustavljali ne le zaradi Postojnske jame, ampak tudi vrhunske kulinarične...
09 / 2023
Miralem Junuzović, Najboljši natakar / sommelier 2023
VČASIH POZABLJAMO, KAJ JE NAŠA PRVA NALOGA - DA SE GOST POČUTI DOBRO! Pri gastronomskem vodniku Gault&Millau Slovenija želijo doprinesti k dvigu ugleda in zanimanja mladih za poklic natakar, zato vsako leto podelijo tudi posebno nagrado Najboljši natakar / sommelier. Letos je šel prestižni...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.