Objavili smo

Altrokè, Ljubljana - chef Draženko Jandrić

03 / 2019

Restavracija Altrokè z mediteransko istrsko kuhinjo in bistro Vino & Ribe stojita eden nasproti drugega, oba na eni turistično najbolj obleganih ulic v peš coni Stare Ljubljane. Svoja vrata sta pod okriljem Istrske hiše odprla pred tremi leti, ko je Primorec Matjaž Čok z bratom Erikom v Ljubljano »za stalno« pripeljal ponudbo pristnih istrskih delikates, jedi in vina. Tokrat smo obiskali Altrokè, kjer z istrskimi jedmi, tudi na sodoben način, goste razvaja mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. 

Zgodba istrske gostilne Altrokè na Starem trgu, le streljaj od Ljubljanice, se je pravzaprav začela pisati pred leti, ko je obiskovalce na božičnem sejmu v glavnem mestu vabila stojnica Istrska hiša. Znana po dobrem kuhanem vinu, žganicah in hrani v manjšem obsegu, vse s kmetije Čok s Plavij, je skozi leta pridobila številne stalne goste. Ti so ji s Cankarjevega nabrežja sledili na Kongresni trg, krog ljubiteljev pristnih istrskih dobrot pa se je nezadržno širil. »Matjaž, kaj če bi istrsko kuhinjo za stalno postavil v Ljubljani,« so bili njihovi predlogi. In tako je pobuda pred tremi leti doživela uresničitev. »Altrokè - kako da ne oziroma kaj pa drugega, kot bi rekli Primorci,« je Matjaž Čok, lastnik in direktor, v smehu odgovoril na njihovo željo, meni pa razložil ime gostilne...

Na začetku je ponudba v Altrokèju temeljila na prigrizkih (tapasih), a se kaj kmalu razširila na jedi po naročilu in zdaj še na kosila. Te pripravlja izkušeni Lucio Fornasin, za prijatelje Lučo, ki je v Slovenijo prišel iz italijanske Gorice. Je specialist za okusne rižote in testenine. Pred malo manj kot letom dni se je kuharski ekipi z Marijo, Dušanom in Arminom pridružil in njeno vodenje prevzel mladi in nadarjeni chef Draženko Jandrić. Pred tem je že vodil kuhinje v nekaj priznanih restavracijah. Ponudbi, v kateri je še vedno na prvem mestu lokalna istrska zgodba, je vdahnil svežino, sodobne tehnike kuhanja in atraktiven izgled jedi...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 3/2019.

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Peter Irman

Recepti:
- Ravioli z zeliščno ricotto in prekajeno postrvjo na burratini kremi 
- Svinjska potrebušina z zelenjavo in grahovim pirejem 
- Lička boškarina s pommes duchesse, štruklji, zelenjavo in korenčkovim pirejem 
- Jagnječja krača s kuskusom in zelenjavo 
- Čokoladna Altroke tortica

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Chef Alexandru Simon - restavracija Glasswing, The Amauris Vienna
CHEF, KI GA NAVDIHUJEJO RAZLIČNE DRŽAVE, LJUDJE IN KULTURE Rad ima nenavadne kombinacije živil in okusov, v čemer se odraža njegovo odraščanje in delo v različnih državah. A enako pomembni se mu zdijo dobri delovni odnosi v njegovi kuharski ekipi, saj verjame, da bo le tako lahko gostom zagotovljena...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.