Objavili smo

Avstrija - Slovenija 82:10

03 / 2025

Avstrijci imajo po 16 letih spet Michelinove zvezdice. Kaj njihovo veliko število pomeni za slovensko »majhnost«? 2:1 v neprimerljivih milijonih!
Podelitev avstrijskih Michelinovih zvezdic v Hangarju 7 na salzburškem letališču, v katerem sicer domuje restavracija Ikarus (ki ima 2 zvezdici), so postregli bouillabaisse juho z brancinovim tatarjem, wagyu govedino v omaki vichy in fish&chips ozimice iz Vrbskega jezera s kaviarjem, avokadom in crème brûlée. Slavje je bilo množično in naporno, saj je do jutra proslavljalo kar 82 chefov, ki so skupaj dobili 104 zvezdice: 2 restavraciji tri zvezdice, 18 restavracij dve zvezdici in 62 restavracij eno zvezdico. Da so dobili manj od pričakovanj, so priznali le Korošci, v vseh drugih deželah naše severne sosede pa so si drugi dan zdravili srečnega mačka.

Primerljivo le število zelenih zvezdic
Avstrijci bodo Michelinu za ocenjevanje v treh letih plačali 2,1 milijona evrov. Slovenija je pred petimi leti plačala milijon za dve leti. Ne gre za primerjavo plačila, ki je nesporno v škodo slovenskih pogajalcev, in tudi ne gre za primerjavo števila zvezdic, saj bi jih potemtakem v Sloveniji »morali« že leta 2020 dobiti le štirikrat (in ne osemkrat) manj od Avstrijcev. Zaenkrat smo prišli šele do številke 10 restavracij s skupno 13 zvezdicami (1 s tremi, 1 z dvema in 8 z eno zvezdico). Enako razmerje je tudi pri restavracijah z oznako bib gourmand, ki označuje dobro razmerje cene in kakovosti: Avstrija 81, Slovenija 10. Le razmerje zelenih zvezdic za trajnost in sonaravnost - Avstrija 33, Slovenija 10 - je primerljivo. Vse drugo pa, žal, še ne.
Gre za to, da je Michelin v slabem letu uspel obiskati celotno Avstrijo, v dosti manjši Sloveniji pa mu to tudi po petih letih še ni v celoti uspelo!

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.3/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika (https://www.solaokusov.si/tag/uros-mencinger/)

Deli na
10 / 2025
Bistro Bombina, Trbovlje
BOMBINA, SVEŽ VETER NA ZASAVSKI KULINARIČNI SCENI Bistro Bombina v Trbovljah je majhna restavracija z velikim šarmom in kulinariko, ki stavi na sezonske sestavine, vrhunsko pripravo in prefinjene okuse. Vodita jo Barbara in Urh Kapelar – Dolenjka v strežbi in Zasavec v kuhinji. Chef Urh, ki...
10 / 2025
Jasna Natur Resort, Kranjska Gora
ZDRAVILNA SLOVENIJA JE MOJ NAJVEČJI IZZIV Dominik S. Černjak, dolgoletni turistični ustvarjalec in predsednik Turistične zveze Slovenije, o sebi pravi, da ne dela, temveč živi turizem. Je prodoren, vizionarski in neposreden. Po treh desetletjih ustvarjanja mladinskih potovanj je svojo energijo...
09 / 2025
Slaščičarna La Mousse Goose, Ljubljana
LUCIJINE SLADKE MINIATURE: SODOBNA FRANCOSKA ELEGANCA V LJUBLJANI Pred petimi leti je danes 33-letna Lucija Vučak v svet sodobnega slaščičarstva vstopila drzno – ne z maslenimi kremami in sladkornimi rožicami, temveč z lahkimi moussi, prefinjenimi teksturami in okusi. Njena slaščičarna La...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna