Objavili smo
02 / 2023
Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi natakarji očarati.
V Beogradu so na skoraj vsakem vogalu »kafane« ali kavarne, ki v Srbiji veljajo za inštitucijo, in v katerih se zdi, da se nikomur nikamor ne mudi. Po ogledu Trga republike smo se sprehodili do Skadarlije z eno najstarejših ulic v mestu. Z lokali, iz katerih se sliši starogradska glasba, je pravi magnet za turiste. Za najboljši in najstarejši tradicionalni restavraciji veljata Tri šešira (v prevodu Trije klobuki) in Dva jelena, ki menda obstaja že vse od leta 1832. V njej so nas prijazno sprejeli in pogostili s tradicionalnimi jedmi, kot so lepinja s sladko papriko, srbska solata, ki za razliko od šopske nima sira, so nam razložili, in prebrancem, katerega skrivnost je v fižolu tetovcu, ki ga moraš kuhati v nesoljeni vodi. Na mizo so prinesli tudi sirovo pito, pa šunko, pršut, ocvirke, kajmak, hišno specialiteto Krsmanović – telečjo rolado, polnjeno s sirom kačkavaljem in pršutom, ter prelito z gobovo omako, baklave... Prava pojedina pristnih srbskih okusov, ki jih je odlično dopolnilo belo vino Trijumf Selection (zvrst večinskega sauvignona, belega pinota in rizlinga) iz ene največjih in najbolj cenjenih srbskih kleti Aleksandrović. Običaj, da se vsaka pojedina začne ali konča z rakijo tukaj še vedno velja, mi pa smo imeli priložnost pokusiti izjemno slivovko, ki se je sedem let starala v hrastovih sodih...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman