Objavili smo

Beograd - kulinarični potpuri in mesto prijaznih natakarjev

02 / 2023

Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi natakarji očarati. 

V Beogradu so na skoraj vsakem vogalu »kafane« ali kavarne, ki v Srbiji veljajo za inštitucijo, in v katerih se zdi, da se nikomur nikamor ne mudi. Po ogledu Trga republike smo se sprehodili do Skadarlije z eno najstarejših ulic v mestu. Z lokali, iz katerih se sliši starogradska glasba, je pravi magnet za turiste. Za najboljši in najstarejši tradicionalni restavraciji veljata Tri šešira (v prevodu Trije klobuki) in Dva jelena, ki menda obstaja že vse od leta 1832. V njej so nas prijazno sprejeli in pogostili s tradicionalnimi jedmi, kot so lepinja s sladko papriko, srbska solata, ki za razliko od šopske nima sira, so nam razložili, in prebrancem, katerega skrivnost je v fižolu tetovcu, ki ga moraš kuhati v nesoljeni vodi. Na mizo so prinesli tudi sirovo pito, pa šunko, pršut, ocvirke, kajmak, hišno specialiteto Krsmanović – telečjo rolado, polnjeno s sirom kačkavaljem in pršutom, ter prelito z gobovo omako, baklave... Prava pojedina pristnih srbskih okusov, ki jih je odlično dopolnilo belo vino Trijumf Selection (zvrst večinskega sauvignona, belega pinota in rizlinga) iz ene največjih in najbolj cenjenih srbskih kleti Aleksandrović. Običaj, da se vsaka pojedina začne ali konča z rakijo tukaj še vedno velja, mi pa smo imeli priložnost pokusiti izjemno slivovko, ki se je sedem let starala v hrastovih sodih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.