Objavili smo

Beograd - kulinarični potpuri in mesto prijaznih natakarjev

02 / 2023

Glavno mesto Srbije, ki leži na sotočju Save in Donave, danes šteje 1,7 milijona prebivalcev, z okolico menda že 2 milijona. Ni čudno, da je življenje v njem na trenutke lahko kaotično, sploh kar se tiče prometa, a po drugi strani te zna s svojim utripom, pisano kulinarično ponudbo in prijaznimi natakarji očarati. 

V Beogradu so na skoraj vsakem vogalu »kafane« ali kavarne, ki v Srbiji veljajo za inštitucijo, in v katerih se zdi, da se nikomur nikamor ne mudi. Po ogledu Trga republike smo se sprehodili do Skadarlije z eno najstarejših ulic v mestu. Z lokali, iz katerih se sliši starogradska glasba, je pravi magnet za turiste. Za najboljši in najstarejši tradicionalni restavraciji veljata Tri šešira (v prevodu Trije klobuki) in Dva jelena, ki menda obstaja že vse od leta 1832. V njej so nas prijazno sprejeli in pogostili s tradicionalnimi jedmi, kot so lepinja s sladko papriko, srbska solata, ki za razliko od šopske nima sira, so nam razložili, in prebrancem, katerega skrivnost je v fižolu tetovcu, ki ga moraš kuhati v nesoljeni vodi. Na mizo so prinesli tudi sirovo pito, pa šunko, pršut, ocvirke, kajmak, hišno specialiteto Krsmanović – telečjo rolado, polnjeno s sirom kačkavaljem in pršutom, ter prelito z gobovo omako, baklave... Prava pojedina pristnih srbskih okusov, ki jih je odlično dopolnilo belo vino Trijumf Selection (zvrst večinskega sauvignona, belega pinota in rizlinga) iz ene največjih in najbolj cenjenih srbskih kleti Aleksandrović. Običaj, da se vsaka pojedina začne ali konča z rakijo tukaj še vedno velja, mi pa smo imeli priložnost pokusiti izjemno slivovko, ki se je sedem let starala v hrastovih sodih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.